Roy van Krieken Roy van Krieken
08/07/2021 15:19 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/07/2021 15:19

Ethereum (ETH) transactiekosten op laagste niveau in meer dan een jaar tijd

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum (ETH) transactiekosten op laagste niveau in meer dan een jaar tijd

Foto: leksiv/Shutterstock

Nog geen twee maanden geleden kwam naar buiten dat de Ethereum (ETH) gas fees, ofwel de transactiekosten, op het netwerk op historisch hoog waren. In een week tijd steeg deze prijs met maar liefst 470%. Destijds ging de stijging van de gas fees gepaard met de explosieve stijging van de koers van ether.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Transactiekosten nu juist historisch laag

Inmiddels heeft de koers van ether een enorme correctie doorgemaakt. Niet alleen de koers is gekelderd, ook de transactiekosten van het netwerk daalden mee. Volgens CoinMetrics, een crypto data analyse bedrijf, is de huidige gas fee het laagste sinds maart 2020.

De gas fees van ethereum worden weergegeven in “gwei”. Dat is omgerekend 0.000000001 ether. Waar in april van dit jaar de gas fee van ethereum nog zo’n 150-200 gwei was, is dat inmiddels gekelderd tot slechts 15-30 gwei op dit moment. Dat is bijna een factor tien minder dan een paar maanden geleden.

Advertentie

Redenen voor lage gas fees

CoinMetrics geeft een aantal redenen voor deze scherpe daling van de transactiekosten. Een van die redenen is de opkomst van enkele projecten die de schaalbaarheid van het Ethereum netwerk bevorderen, zoals Polygon (MATIC)

Dit zorgt ervoor dat de druk op het Ethereum netwerk wordt verminderd. De gas fees zijn namelijk ook evenredig aan de mate van gebruik van het netwerk. Als veel mensen gebruik maken van dit netwerk, dan stijgt de gas fee

Ook stelt CoinMetrics dat het feit de de gas limit omhoog is gegooid ervoor heeft gezorgd dat de fee lager werd. Dit zorgt ervoor dat er meer transacties in een mining block gestopt kunnen worden. Deze verandering werd namelijk al in april gemaakt toen de prijs van ether zich nog ruim boven de $4.000 bevond. Toen was al op te merken dat de gas fees aan het dalen waren, terwijl de interesse in ether nog enorm groot was.

Als laatste reden geeft CoinMetrics het feit dat trading bots minder gebruik maken van het Ethereum netwerk. Voorheen waren deze bots bereid om hoge transactiekosten te betalen, maar steeds meer verhuizen dergelijke bots naar parallelle chains van Ethereum.

Of de gas fees op dit niveau stabiel blijven valt te betwijfelen. Er staan namelijk enkele grote updates voor het Ethereum netwerk op het programma die eventueel de transactiekosten sterk kunnen beïnvloeden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie