Simon Bosch Simon Bosch
08/01/2023 07:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/01/2023 07:00

Metaverse-industrie kan enorm groeien: $5 biljoen waard in 2030?

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Volodymyr_Shtun/Shutterstock

De metaverse is één van de ontwikkelingen waar de crypto-industrie de afgelopen bullmarkt veel baat bij heeft gehad, maar de cryptocurrencies in deze subsector zijn minstens zo hard gedaald als de meeste andere coins. Zoals in elke bearmarkt zal dat vragen opwekken over de toekomst van de industrie, maar volgens McKinsey & Company wacht de metaverse een gouden toekomst.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Enorme groei in zicht voor de metaverse

In een blogartikel schrijft het consultancybureau dat het vermoedelijk nog wel even zal duren voordat de metaverse echt een begrip is, vijf tot tien jaar om precies te zijn. Toch denkt het bedrijf dat je als investeerder nu al baat kunt hebben bij bestaande metaverse-projecten.

Er is volgens McKinsey meer mogelijk dan je misschien denkt. Zo kun je met Virtual Reality (VR) jezelf volledig onderdompelen in deze andere wereld. Met Augmented Reality (AR) kun je de ‘echte’ wereld verrijken met metaverse-beelden, bijvoorbeeld via een doorschijnende VR-bril. Met Mixed Reality (MR) is de grens nog vager.

De auteurs noemen een aantal voorbeelden van activiteiten uit de echte wereld die je prima in een online wereld zou kunnen doen, zoals een virtuele Formule 1-race op Le Mans. Er zijn ook activiteiten denkbaar waar je misschien vaker behoefte aan hebt. Zo kunnen reparateurs mensen via Augmented Reality helpen om zelf apparaten te repareren. Zo kan het repareren sneller, en het kan zelfs de kwaliteit verhogen en de onverwachte reparaties voorkopen. Een auto kopen kan ook in een digitale showroom in 3D.

Op dit moment heeft de metaverse-sector een waarde van ‘slechts’ 300 tot 400 miljard, maar tegen 2030 zal dit volgens de onderzoekers 4 tot 5 biljoen zijn. Vooralsnog hebben bedrijven hoge ontwikkelkosten om bezig te zijn in de metaverse, maar uiteindelijk moet dit een hoop groeimogelijkheden opleveren. Bovendien moet het de tijd die nodig is om producten op de markt te brengen halveren.

Advertentie

Bedrijven pas net begonnen in de metaverse

Uit een onderzoek van McKinsey bleek onlangs dat maar liefst 59% van all gebruikers minimaal één activiteit per dag wel in een metaverse zou willen doen, zoals afspreken met vrienden, winkelen, naar een digitale sportschool doen en dingen leren. Dat is nog hoger dan de 43% van de mensen die wel in een online wereld een vakantie voor zouden willen bereiden, volgens een ander onderzoek.

Bedrijven zijn pas met begonnen met het ‘proeven’ van de metaverse. Zo kun je bij een Nederlands uitzendbureau volledig virtueel solliciteren, en JP Morgan bouwde een digitale bank in Decentraland. De Europese Unie hield een gala in de metaverse, maar dit liep uit in een enorme flop.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie