Simon Bosch Simon Bosch
09/10/2022 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/10/2022 18:30

“Nieuwe crypto-wet EU kan stablecoin-innovatie ontketenen”

icon-altcoins
Altcoin nieuws
“Nieuwe crypto-wet EU kan stablecoin-innovatie ontketenen”

Foto: Anikin Denis/Shutterstock

In juli heeft het Europese Parlement het MiCA-wetsvoorstel goedgekeurd. Dit betekent dat de EU begin 2024 strenger beleid zal hanteren voor crypto-markten. De EU is ook erg streng geweest tegen uitgevers van stablecoins, maar volgens sommigen zal de MiCA-wet hier juist bij helpen.

Memecoin knalt door in onzekere markt, Nederlanders krijgen gratis BONK
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

EU-regulatie beperkend voor stablecoins

Dat schrijft The Block, die heeft gesproken met Fabian Astic, directeur van DeFi and Digital Assets bij Moody’s, een belangrijke Amerikaanse dienstverlener van crypto-activa. De Markets for Crypto Assets-wet is erg streng, maar Astic verwacht dat het voor stablecoins juist een hoop goeds gaat brengen.

De Europese Commissie heeft eerder dit jaar verboden dat stablecoins die de waarde van de euro moeten volgen een marktwaarde van meer dan 200 miljoen euro krijgen. Ook staat het met deze tokens maar 1 miljoen transacties per dag toe. Beide zal steeds lastiger worden in de financiële wereld, steeds meer activa zullen aan blockchains gekoppeld worden en high frequency trading is vrij populair. Zo’n limiet is dus een harde grens voor de groei van zo’n stablecoin-ecosysteem.

Advertentie

Europees ecosysteem voor DeFi

Astic beargumenteert dat de MiCA-wet vermoedelijk pas begin 2024 actief zal zijn. Daarom zouden euro-stablecoins nu iets meer dan een jaar de tijd hebben om het ecosysteem te ontwikkelen. De crypto-markt wordt op dit moment gedomineerd door USD-stablecoins, maar de topman vindt dit een risico.

De komende tijd kan een periode zijn voor Europa om een euro-ecosysteem in de DeFi (Decentralized Finance)-wereld te ontwikkelen. Als dat niet gebeurt, dan blijft deze markt gedomineerd door dollar-stablecoins, en dus indirect door de Verenigde Staten. Ook vindt de topman dat goede regulatie een manier kan zijn voor andere kwalitatief goede stablecoins om voet aan de grond te vinden in Europa. Hij noemt USDC als voorbeeld.

De MiCA-wetgeving moet cryptocurrencies niet weg reguleren, maar de markt robuuster maken en beschermen. Een voormalige topman van een Amerikaans overheidsorgaan denkt zelfs dat de EU de Verenigde Staten hierin voorbijstreeft.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie