Thom Derks Thom Derks
13/10/2022 10:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/10/2022 10:10

Oktober nu al grootste maand in jaar van meeste crypto-hacks ooit

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Oktober nu al grootste maand in jaar van meeste crypto-hacks ooit

Foto: Kovalevich28/Shutterstock

We zijn nog niet eens op de helft van de maand, maar oktober 2022 is volgens Chainalysis nu al de grootste maand in het jaar waarin de meeste crypto-hacks ooit plaatsvonden. In totaal is er deze maand al voor 718 miljoen dollar gehackt in cryptoland.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

11 verschillende hacks

In totaal kent oktober, waarvan we op dit moment slechts op dag 13 zitten, al een totaal van 11 hacks. De grootste dag tot nu toe was zonder twijfel 11 oktober, de dag waarop vier hacks plaatsvonden voor een totaalbedrag van 122 miljoen dollar.

Het is hackers op die dag gelukt om $200.000 dollar te stelen van een smart contract van de crypto-wallet Rabby Wallet, $1,89 miljoen dollar van de Ethereum-bridge van QANplatform, $2 miljoen dollar van TempleDAO en $118 miljoen dollar van de Mango Markets van Solana.

Op het moment van schrijven is het jaar 2021 nog het grootste jaar op het gebied van crypto-hacks, maar als 2022 zo doorgaat, dan gaat dit jaar daar zeker overheen. Tot nu toe hebben hackers dit jaar voor een totaal van 3 miljard dollar aan crypto gestolen over 125 verschillende hacks.

Advertentie

Steeds meer decentrale slachtoffers

Waar de meeste hacks in 2019 nog plaatsvonden op gecentraliseerde beursplatformen, is de activiteit op dit gebied vooral verplaatst naar decentrale platformen. Gecentraliseerde partijen hebben geleerd van hun fouten en de beveiliging de laatste jaren flink opgeschroefd.

Nu het steeds moeilijker is om bij gecentraliseerde beurzen in te breken, zoeken hackers vandaag de dag liever naar fouten in smart contracts. Het resultaat daarvan is dat ruim 90 procent van de hacks nu plaatsvindt binnen de DeFi-wereld.

Het grootste target voor hackers zijn de zogenaamde cross-chain bridges die verschillende blockchains met elkaar verbinden. Vaak zitten daar toch blijkbaar fouten in de smart contracts die voor hackers eenvoudig te exploiteren zijn.

Drie van deze bruggen zijn in oktober bijvoorbeeld al verantwoordelijk voor ongeveer 82 procent van alle verliezen, zo blijkt uit het onderzoek van Chainalysis. Ook de brug van Binance verloor op deze manier ongeveer 100 miljoen dollar.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie