Timo Bult Timo Bult
07/10/2022 11:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/10/2022 11:05

Dit is wat we nu weten over de grote Binance BNB hack

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Esta investigación descubre una debilidad en la cadena BNB de Binance

Foto: salarko/Shutterstock

De BNB Chain, onderdeel van het Binance ecosysteem, is vannacht opgeschrikt door een grote hack. Hierdoor werd de blockchain volledig tot stilstand gebracht. Volgens sommigen wist de hacker een half miljard dollar te stelen, al zou een groot deel van deze crypto onder controle zijn van de netwerk validators.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Binance Smart Chain doelwit van enorme hack

Afgelopen nacht werd de blockchain gepauzeerd nadat er “onregelmatige activiteiten” plaatsvonden. Niet veel later werd het netwerk volledig tot stoppen gedwongen nadat bleek dat er toch echt iets goed mis was. Een hacker zou een bridge, een brug tussen verschillende blockchains, hebben gehackt. De hacker kon zodoende grote hoeveelheden cryptocurrency stelen.

Onder deze cryptocurrencies vinden we ethereum (ETH), avalanche (AVA), BNB coin (BNB) en fantom (FTM). In totaal zou het om $570 miljoen aan crypto gaan, stelt blockchain beveiligingsbedrijf SlowMist in een tweet.

Het netwerk en zijn validators kwamen al snel in actie. Hierdoor zou inmiddels $430 miljoen bevroren zijn op het netwerk zelf. De hacker wist wel $110 miljoen van de BNB Chain af te halen. Daarvan is $6,5 miljoen USDT bevroren. Al met al heeft de aanvaller nog toegang tot $83,3 miljoen, aldus SlowMist.

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het niet om crypto gaat afkomstig uit wallets van BNB-gebruikers. Het zou om nieuw aangemaakte crypto gaan.

Advertentie

Precieze schade BNB hack nog onbekend

Omdat het incident nog maar net is gebeurd, is het vooralsnog onduidelijk hoe groot de schade precies is. De oorzaak ligt volgens een nieuwe update van BNB Chain in ieder geval bij de BSC Token Hub, een native cross-chain brug tussen BNB Beacon Chain (BEP2) en BNB Smart Chain (BEP20 of BSC).

In dezelfde update legt het team uit wat de vervolg stappen zullen zijn in de nabije toekomst. Er zal over vier onderwerpen worden gestemd door de community:

  1. Wat te doen met de gehackte crypto, bevriezen of niet bevriezen?
  2. Of we de BNB Auto-Burn moet gebruiken om de resterende gehackte fondsen te dekken, of niet?
  3. Een Whitehat-programma voor toekomstige gevonden bugs, $1 miljoen voor elke significante gevonden bug.
  4. Een premie voor het vangen van hackers, tot 10% van het teruggevorderde geld.

Zoals in de altcoin update van vanochtend te lezen maakte de koers van BNB een behoorlijke duikvlucht. Vlak voor de hack handelde BNB op $293. Na het nieuws bekend werd schoot de koers in een keer naar $280. Inmiddels lijkt BNB weer te stabiliseren.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie