Thom Derks Thom Derks
31/03/2023 05:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 12:58

USDC verliest 10 miljard dollar aan marktwaarde, Tether profiteert

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: David Sandron/Shutterstock

Op het moment van schrijven is Tether (USDT) weer de grote koning van de markt voor stablecoins. Sinds het omvallen van Silicon Valley Bank, een belangrijke bankpartner van USD Coin (USDC) uitgever Circle, is USDC ongeveer 10 miljard dollar aan marktkapitalisatie verloren. Begin maart stond de marktwaarde van USDC nog op 43 miljard dollar en vandaag nog op ‘slechtst’ 33 miljard dollar.

Bitcoin en cryptofondsen ervaren slechte week met miljoenenuitstroom
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Tether de grote stablecoin winnaar

Net als USDC zit ook Binance USD (BUSD) in de problemen. Paxos kreeg niet lang geleden van de Securities and Exchange Commission (SEC) te horen dat het geen nieuwe BUSD meer op de markt mag brengen. Ze mogen de munten die momenteel in omloop zijn nog wel managen en onderhouden, maar daar blijft het bij.

Dat betekent dat iedere BUSD die nu wordt ingeleverd voor echte Amerikaanse dollars ook voorgoed uit de roulatie verdwijnt. Sinds die beslissing van de SEC is BUSD ook al ongeveer 10 miljard dollar aan marktkapitalisatie kwijt.

Tether is de grote winnaar in de strijd om de troon der stablecoins, want de marktwaarde van USDT blijft maar groeien. Op het moment van schrijven tikt die met 79,6 miljard dollar bijna de 80 miljard dollar aan.

Bron: Coingecko

De bovenstaande grafiek laat zien in hoeverre Tether profiteert van de verliezen bij zijn concurrentie. Waar de marktkapitalisatie van Tether de laatste tijd in een rechte lijn omhoog gaat, zien we bij de grote concurrenten het tegenovergestelde gebeuren.

Advertentie

1,5 miljard in zeven dagen tijd

Over de afgelopen week leverden investeerders 1,5 miljard dollar aan USDC meer in dan dat er nieuwe USDC op de markt kwam. Onder andere het failliete Voyager Digital leverde dinsdag nog 150 miljoen dollar aan USDC in bij Circle. “USDC heeft het gevecht overleefd, maar het is onduidelijk of het hiermee ook de oorlog kan winnen”, aldus Enigma Securities in zijn maandelijkse rapport.

Bron: Coingecko

Ondertussen blijft de dominantie van Tether stijgen en heeft het volgens Coingecko ruim 50 procent van de markt in handen. Zo zie je maar hoe een gelukkige samenloop van omstandigheden soms het toekomstige succes en de machtspositie van een bedrijf in een markt kan beïnvloeden.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie