Simon Bosch Simon Bosch
14/05/2022 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/05/2022 07:00

‘Vertrouwen is belangrijker dan onderpand voor stablecoins’

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Terra (LUNA) stablecoin USTC stijgt bijna 900% in twee weken

Foto: David Sandron/Shutterstock

Terra’s UST stablecoin begon afgelopen maandag met een harde daling. Er is weinig meer over van de dollar-imitator. Op het moment van schrijven is één UST token slechts 12,3 dollarcent waard, in plaats van 100 cent. Het is hét onderwerp van de week geworden. VegaX-cofounder Sang Lee doet zijn zegje over de situatie en wat belangrijk is omtrent stablecoins.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Perceptie is het belangrijkst

Dat schrijft Cointelegraph, die met Lee heeft gesproken. Hij is de co-founder van VegaX, een financiële dienstverlener binnen de cryptocurrency industrie. Hij verklaart dat vertrouwen veel belangrijker is dan collateral, oftewel onderpand, voor stablecoins. Dat heeft te maken met de peg, of koppeling, die behouden moet worden, aldus Lee. Zodra deze vaste prijs niet meer vastgehouden kan worden is het bergafwaarts voor een token als UST. Dat komt omdat de waarde die de token heeft ná de peg daarna betwistbaar is, ongeacht of er wel of geen collateral is. Het gaat dus om perceptie.

Toch is de manier waarop de peg wordt behouden ook belangrijk, zegt de topman. Als dat lukt, dan is er überhaupt weinig reden om de stablecoin niet te vertrouwen. Het is immers hetzelfde waard. Pegs kun je behouden door met draconische maatregelen te komen, zoals het verbieden om transacties uit te voeren, maar dat zou direct het vertrouwen verminderen.

Advertentie

Tether en andere stablecoins

UST is lang niet de enige stablecoin die kwetsbaar is. Volgens CoinGecko zijn er momenteel 81 stablecoins, waarvan een flink deel niet voor 100% het onderpand in de dollar heeft zitten. Daar zit veel risico. Tether (USDT) is daar het bekendste voorbeeld van. De uitgever van USDT wordt vaak bekritiseerd omdat het niet duidelijk is of er genoeg onderpand is. Dat betekent dat USDT hetzelfde lot als UST kan ondergaan, en dat is precies wat gisteren leek te gaan gebeuren. Toen daalde de token al in waarde. Inmiddels is dit probleem opgelost.

Dit principe geldt niet alleen voor de cryptowereld. Zo hebben fiat-valuta zoals de Hong-Kongse dollar en de valuta van Aruba een waarde die gelijk is aan de dollar. Het principe wordt al decennia gebruikt, misschien zelfs langer. Het kan dus lang goed gaan. Toch geeft de situatie van TerraUSD (UST) duidelijk aan dat we wel erg goed op moeten letten.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie