Roy van Krieken Roy van Krieken
26/12/2022 20:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/12/2022 20:01

‘White hat hackers’ verdienden $65 miljoen aan beloningen sinds 2020

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Enorme crypto beurs wordt 873 keer per dag aangevallen

Foto: Maksim Shmeljov/Shutterstock

Hackers zijn helaas een niet te negeren onderdeel van de huidige crypto industrie. Het gebeurt geregeld dat een platform het slachtoffer wordt van hackers en dat er soms wel vele miljoenen worden gestolen. Er bestaan gelukkig echter ook goedaardige hackers, de zogeheten white hat hackers. Zij hebben sinds 2020 allerlei kwetsbaarheden opgespoord en gezamenlijk meer dan $65 miljoen aan beloningen verdiend.

Elon Musk verwijdert crypto emoji’s op X, gemeenschap stomverbaasd
Elon Musk verwijdert crypto emoji’s op X, gemeenschap stomverbaasd

White hat crypto hackers

Volgens Immunefi werd 58% van deze beloningen uitgekeerd aan hackers die kwetsbaarheden op smart contracts op het spoor waren gekomen. 39% werd in de categorie websites and applications uitgekeerd en slechts 2,6% in ledger technology and blockchain. Duidelijk is dus dat smart contract platformen het meest kwetsbaar zijn geweest de afgelopen twee jaar.

Vooral het afgelopen jaar zagen we dat white hackers een recordhoeveelheid aan beloningen wisten te krijgen. Dit jaar alleen was dat maar liefst $52 miljoen. Dit heeft volgens Immunefi alles te maken met het feit dat het hacken van crypto platformen in 2022 populairder is geworden onder zowel kwaadaardige als goedaardige hackers naarmate de industrie is gegroeid.

Helaas heeft niet elke hacker goed in de zin, dat blijkt ook uit de cijfers van dit jaar. In alleen al de maand oktober werd er dit jaar zo’n $657 miljoen door hackers gestolen. Gedurende het hele jaar is dit bedrag al meer dan $3 miljard, haast een verdubbeling van het totaal gestolen bedrag in 2021.

Goedaardige crypto hackers een belangrijke verdediging

Desalniettemin is het een positieve ontwikkeling te noemen dat white hat hackers gezamenlijk een recordomzet hebben gedraaid. Zij zijn namelijk een enorm belangrijke verdedigingslinie voor veel crypto projecten. Soms kan een simpele kwetsbaarheid al tot tientallen miljoenen verlies lijden voor een project.

Het belonen van degene die de kwetsbaarheid opmerkt kan daarom veel ellende voorkomen. Het is vele malen wenselijker om iemand bijvoorbeeld $500.000 uit te keren dan mogelijk vele miljoenen te verliezen aan iemand met boosaardige intenties. 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie