Simon Bosch Simon Bosch
20/12/2022 19:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/12/2022 19:33

104 bitcoins van failliete exchange QuadrigaCX plotseling verplaatst

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
104 bitcoins van failliete exchange QuadrigaCX plotseling verplaatst

Foto: dennizn / Shutterstock.com

In 2019 is de Canadese crypto exchange QuadrigaCX failliet gegaan, toen Gerald Cotten, één van de oprichters, op mysterieuze wijze is overleden. Cotten was de enige die toegang had tot de private keys van de wallets, waardoor de cryptocurrencies van klanten niet aan de rechtmatige eigenaren konden worden uitgekeerd. Nu zijn toch meer dan 100 bitcoins (BTC) op mysterieuze wijze verplaatst.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Gevangen’ bitcoins verdwenen

Grofweg 104 bitcoins zijn op 17 december uit cold storage gehaald en zijn verstuurd naar verschillende andere wallets. Op het moment van de transactie waren de tokens ongeveer 470.000 Canadese dollar waard, of ongeveer 325.000 euro.

CoinDesk heeft gesproken met Magdalena Gronowska van het gerenommeerde accountancybureau Ernst & Young. Zij is aangesteld als curator bij het failliete bedrijf en zit ook in het bestuur dat de crediteuren hebben opgericht. De bitcoins zijn volgens haar niet verstuurd door Ernst & Young, maar wie dit wel heeft gedaan is onduidelijk.

Het lijkt dus te gaan om een hack. Het is mogelijk dat het niet om een intern probleem bij het comité van crediteuren gaat, maar dat de dieven al eerder toegang hadden tot de wallets omdat ze de private keys hadden. Ernst & Young is één van de vier grootste boekhouders ter wereld en heeft een uitstekende reputatie.

Hieronder vind je de on-chain data. Van alle vijf betrokken wallets is eerder bevestigd dat ze van de failliete exchange zijn.

Advertentie

Vreemde situaties bij QuadrigaCX

QuadrigaCX zou ruim 190 miljoen dollar verschuldigd zijn aan klanten, maar het faillissement loopt al een tijd door de gebrekkige toegang tot deze wallets. Af en toe komen er opmerkelijke details voorbij, zo is het aan QuadrigaCX verbonden Decentralized Finance-platform Wonderland opgedoekt.

Michael Patryn, een medeoprichter van dit project, was ook één van de medeoprichters van QuadrigaCX. Niet lang na het opdoeken van Wonderland bleek dat één van de medeoprichters van de exchange begin dit jaar mogelijk voor miljoenen aan ETH-tokens te hebben witgewassen via de crypto-mixer Tornado Cash. In 2021 maakte Netflix bekend dat de mysterieuze dood van QuadrigaCZ-medeoprichter Gerald Cotten verfilmd zal worden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie