Kevin Schijven Kevin Schijven
05/02/2019 14:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/02/2019 14:30

Scam alert?! Cryptocurrency exchange QuadrigaCX is $190 miljoen schuldig, maar kan niet uitbetalen

Nieuws
Scam? Crypto-exchange QuadrigaCX is $190 miljoen schuldig, maar kan niet uitbetalen

De Canadese cryptocurrency exchange QuadrigaCX maakte onlangs bekend dat het de toegang heeft verloren tot haar eigen cold storage crypto-wallet doordat de eigenaar gestorven zou zijn en hij de enige was die de benodigde wachtwoorden wist.
Nu blijkt dat de exchange meer dan $190 miljoen aan haar klanten schuldig is en deze niet kan terugbetalen. Als het bovenstaande al verdacht klinkt, het wordt nog erger.
Op 31 januari heeft Jennifer Robertson, weduwe van QuadrigaCX-oprichter Gerald Cotten, een officiële verklaring ingediend bij de rechtbank in Nova Scotia, Canada. De exchange zou zo’n $190 ($250 CAD) miljoen aan haar klanten schuldig zijn in Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Gold (BTG), Litecoin (LTC), Ether (ETH) en fiat.
Gebruikers van de exchange zijn massaal op social media site Reddit op zoek naar wat er echt aan de hand is. Geruchten komen naar boven dat de omstandigheden rond de dood van de eigenaar verdacht zijn. Er wordt gevraagd om een overlijdensakte, maar het lijkt erop dat het personeel van de exchange haar Reddit accounts heeft verwijderd.
Tevens blijkt dat er vanuit sommige wallet-adressen geld verplaatst wordt, wat vrijwel onmogelijk zou moeten zijn als er geen toegang is. Uit een andere analyse blijkt dat QuadrigaCX misschien helemaal geen cold wallet reserves heeft, dat zij nog wél toegang heeft tot de Bitcoin en dat deze hoeveelheid BTC veel minder is dan aangegeven is in de beëdigde verklaring.
Daar komt nog eens bovenop dat eerder in januari de Canadian Imperial Bank of Commerce had ingegrepen bij de exchange en activa had bevroren nadat het onregelmatigheden had ontdekt in transacties.
Ook hebben meerdere mensen uit de industrie enig scepticisme getoond omtrent de situatie. Volgens Michael Gokturk, CEO van de Einstein Exchange, is het zeer ongebruikelijk dat één persoon complete toegang heeft. Dat maakt zo iemand zeer gevoelig voor ontvoering en afpersing:

Het is het equivalent van het altijd rondwandelen met miljoenen dollars contant op zak.

Jesse Powel, CEO van crypto-exchange Kraken, zegt:

We hebben duizenden wallet-adressen waarvan bekend is dat ze tot QuadrigaCX behoren en we onderzoeken het bizarre voorval en, eerlijk gezegd, een bijna niet te geloven verhaal over de dood en de verloren keys van de oprichter. Ik roep normaal gesproken niet om dagvaardingen, maar als de Royal Canadian Mounted Police dit onderzoekt, neem dan contact op met Kraken.

Peter Todd, een cryptografie-expert, zegt op Twitter:

Opmerking: de mensen die proberen een QuadrigaCX exit scam uit te voeren, kunnen feitelijk de familie en andere werknemers zijn, door het feit dat de cold wallet keys zijn te verbergen. Ik zeg niet dat dit gebeurt, maar we moeten alle mogelijkheden eerlijk in overweging nemen bij het onderzoek.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie