Kevin Schijven Kevin Schijven
25/07/2023 08:15 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/07/2023 08:15

3 Redenen waarom Bitcoin koers onder $29.000 zakt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
3 redenen waarom Bitcoin koers onder $29.000 zakt

Foto: Inspiration GP/Shutterstock

Bitcoin (BTC) had al moeite om de $30.000 terug te heroveren en maakte eind gisterenochtend een flinke duik vanaf de $29.800. Bitcoin kwam vervolgens zo diep uit als $28.850. Sindsdien consolideert bitcoin vlak boven $29.000.

De BTC prijs komt op het moment van schrijven uit op $29.151 op Binance en €26.329 op Bitvavo. Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 2,3% in de min. De totale marktkapitalisatie komt uit op $567 miljard en de dominantie op 48,4%. De Fear & Greed Index komt uit op 50 (Neutral).

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen

Let op: morgen FOMC

Er wordt gespeculeerd dat bitcoin gisteren een duik maakte vanwege de Federal Open Market Committee (FOMC) die deze week plaatsvindt. De meeting van de Federal Reserve begint vandaag en morgen krijgen we te horen wat de Amerikaanse centrale bank beslist.

De markt verwacht inmiddels al wekenlang een renteverhoging van 0,25%, dus je zou verwachten dat dit al enigszins ingeprijsd is. Ondertussen sloten Amerikaanse aandelenmarkten gisteren wel in het groen.

Advertentie

Bitcoin whales en miners verkoopdruk

Echter zien we de laatste tijd steeds meer rapporten over bitcoin whales die actief worden en mogelijk verkopen. Dat kan de prijs drukken. De verkoopdruk vanuit miners lijkt daarentegen af te nemen, meldt analist Axel Adler Jr. We hebben toevallig morgen ook een aanpassing van de bitcoin mining difficulty, maar verwacht wordt dat de moeilijkheidsgraad ditmaal zal afnemen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Laag volume, liquiditeit en volatiliteit

Echter is het handelsvolume van bitcoin ook flink aan het afnemen, meldt analysebedrijf Kaiko. Afgelopen week was nog slechts 26% van de crypto-handel voor bitcoin, het laagste niveau in vier maanden.

De liquiditeit blijft erg laag in de markt en dat zorgt ook voor de lage volatiliteit. Volgens Greeks.live is de volatility index voor BTC gezakt naar 37%, het laagste niveau in twee jaar.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin fondsen zien weer uitstroom

Dat grote investeerders terughoudender worden is ook aan de in- en uitstroom van bitcoin fondsen te zien. Bitcoin investeringsproducten zagen wekenlang op rij een instroom, maar die trend werd afgelopen week gebroken. Zo’n 13 miljoen stroomde afgelopen week uit bitcoin fondsen, meldt Coin Shares. Dat is echter alsnog slechts 5% van wat BTC fondsen afgelopen maand instroomde.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Goud koers presteert wel sterk

Goud heeft een veel betere week, en vooral maand, achter de rug. Met een prijs van $1.961,8 per troy ounce (of €56.900 per kilo) staat goud in juli 2,5% in de plus terwijl bitcoin 5% in de min staat. De vraag naar goud is dit jaar groot met centrale banken die hun voorraden uitbreiden.

Er gaan daarnaast geruchten rond dat BRICS landen, bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, van plan zijn om een stablecoin te lanceren die wordt ondersteund door goud.

Wat het investeren in goud op dit moment nog aantrekkelijker maakt is het feit dat GoldRepublic nieuwe gebruikers een fraai cadeau geeft: 1 gram goud ter waarde van zo’n 57 euro! Als je nu een account aanmaakt bij GoldRepublic en voor 100 euro aan goud, zilver of platinum koopt, ontvang je deze gram goud op je account.

Handelaren wedden $7 miljard tégen Bitcoin-gigant MicroStrategy
Handelaren wedden $7 miljard tégen Bitcoin-gigant MicroStrategy

Zoek jij meer inzicht in crypto koersen of hulp met handelen?

In de premium omgeving van Crypto Insiders vindt je een levendige en vriendelijke community van meer dan 1.000 leden die elkaar helpen met handelen. Ook delen onze analisten hier wekelijks meer dan 20 technische analyses exclusief voor premium leden. Bekijk onze Premium pagina voor meer informatie en probeer direct de eerste 30 dagen gratis.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie