Ivo Melchers Ivo Melchers
08/07/2023 19:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/07/2023 19:00

Ark Invest vooraan in de strijd om BTC beursfonds

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Ark Invest al frente de la batalla por el fondo bursátil BTC

Foto: Rcc_Btn / Shutterstock.com

Het is momenteel afwachten geblazen voor bitcoin (BTC) investeerders op een eindoordeel van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ten aanzien van de vele spot Exchange Traded Fund (ETF) aanvragen dat het op haar bordje heeft gekregen. Enorme vermogensbeheerders als BlackRock en Fidelity nemen de spotlights wat dat betreft in beslag maar Ark Invest zou de eerste kunnen zijn die een spot ETF voor bitcoin op de Amerikaanse markt mag noteren.

Venezuela keert tegen Bitcoin en verbiedt BTC mining volledig
Venezuela keert tegen Bitcoin en verbiedt BTC mining volledig

Strijd om BTC primeur

Ark Invest, het grote investeringsbedrijf van bitcoin bull Cathie Wood, was de massa voor door in april een aanvraag voor een bitcoin ETF in te dienen bij de SEC. Het is tevens de derde poging van de vermogensbeheerder om een BTC beursfonds te lanceren. In januari van dit jaar werd de vorige aanvraag tot de prullenbak verwezen, maar het blijft vastberaden en gedisciplineerd doorgaan in zijn strijd om een ETF op de markt te krijgen.

De reden dat de SEC in januari rood licht verkondigde richting Ark Invest had te maken met het feit dat het risico rondom fraude en andere kwaadaardige praktijken te hoog was. Het is een veelgebruikt argument van de financiële waakhond dat als belangrijkste taak investeerders probeert te beschermen.

Bloomberg meldt dat Cathie Wood, CEO van Ark Invest, heeft aangegeven dat haar bedrijf als eerste in de rij staat in de huidige strijd om een bitcoin ETF. Ze gaf aan dat de SEC tot half januari de tijd heeft om tot een eindoordeel te bekomen, terwijl BlackRock tot maart geduld zou moeten hebben.

Echter zal er in augustus waarschijnlijk al duidelijkheid komen wanneer de rechtbank haar vonnis uitspreekt in de rechtszaak van Grayscale tegen de SEC. Grayscale sleepte de toezichthouder vorig jaar namelijk voor de rechter om een spot bitcoin ETF af te dwingen. Om precies te zijn wil het zijn Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) omtoveren tot een ETF, maar de SEC steekt hier een stokje voor.

Eindelijk een bitcoin ETF?

Te midden van de huidige explosie aan ETF aanvragen is het zogenoemde surveillance-sharing agreement dan ook massaal ingezet om de kansen op goedkeuring aanzienlijk te vergroten. De beurs waarop de ETF verhandeld wordt krijgt hiermee het recht om alle informatie omtrent activiteit van de investeerders in het fonds op te vragen. Coinbase is bij iedere aanvraag vermeld als partner binnen de overeenkomst met als doel fraude en marktmanipulatie te beperken.

Volgens Bernstein, één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, zou deze overeenkomst weleens de doorbraak kunnen zijn voor de komst van een bitcoin ETF.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie