Ivo Melchers Ivo Melchers
27/04/2023 07:25 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/04/2023 07:25

Ark Invest vraagt voor de derde keer bitcoin ETF aan

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Maurice NORBERT

Sinds 2021 proberen verschillende partijen een bitcoin (BTC) exchange-traded fund (ETF) op de Amerikaanse markt te krijgen, maar de Securities and Exchange Commission (SEC) steekt hier keer op keer een stokje tussen. De Amerikaanse toezichthouder moet zo’n beursgenoteerd fonds namelijk eerst goedkeuren, maar dat blijkt een hele opgave te zijn. Ark Invest, een Amerikaanse vermogensbeheerder, lijkt gedisciplineerd te zijn om een bitcoin spot-ETF aan te bieden en gaat nu voor de derde keer proberen om de SEC te overtuigen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin ETF: 3 keer is scheepsrecht?

Eind januari kon je nog in het Bitcoin nieuws lezen dat de laatste aanvraag van Ark Invest, samen met 21Shares, werd afgekeurd door de SEC. Het grote investeringsbedrijf van Cathie Wood zag in april vorig jaar haar eerste aanvraag al afgewezen worden door de Amerikaanse toezichthouder.

De SEC heeft tot dusver uitsluitend fondsen toegelaten die zijn gebaseerd op BTC-futures en niet op spot-BTC. Hier zit een groot verschil tussen, aangezien er bij een spot-ETF daadwerkelijk bitcoins worden aangekocht door de fondsbeheerder. Futures-ETF’s zijn daarentegen gebaseerd op bitcoin futures contracten.

De komst van zo’n spot-ETF in de Verenigde Staten kan ervoor zorgen dat veel Institutionele investeerders de wereld van bitcoin instappen, aangezien het dan veel toegankelijker en makkelijker wordt voor hen om in de grootste crypto qua marktkapitalisatie te investeren.

Volgens een Bloomberg News-interview met de CEO en mede-oprichter van 21Shares, Hany Rashwan, hebben ze samen met Ark Invest een eerdere aanvraag voor de ARK 21 Shares Bitcoin ETF nieuw leven ingeblazen. Rashwan vertelde Bloomberg dat hun voorgestelde fonds bescherming zou bieden aan Amerikaanse investeerders die toegang willen tot cryptoproducten.

Opgeven is geen optie

Na twee mislukte pogingen lijken Ark Invest en 21Shares de hoop dus allesbehalve op te geven. De Amerikaanse crypto-vermogensbeheerder Grayscale is zelfs een rechtszaak aangegaan tegen de SEC nadat de eerdere aanvraag om haar bestaande bitcoin fonds om te zetten in een spot-ETF werd afgekeurd. De CEO van Grayscale, Michael Sonnenshein, is optimistisch gestemd over het mogelijke oordeel van de rechter in de zaak met de financiële waakhond.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie