Ivo Melchers Ivo Melchers
27/01/2023 11:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/01/2023 11:30

Bitcoin beursfonds van Ark Invest wederom afgekeurd

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitwise wil ondanks bearmarkt nieuwe bitcoin ETF lanceren

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

In mei 2022 kon je in het Bitcoin nieuws lezen dat Ark Invest, een Amerikaanse vermogensbeheerder, samen met 21Shares, dat zelf exchange-traded products (ETP’s) aanbiedt, voor de tweede keer een bitcoin (BTC) Exchange Traded Fund (ETF) had aangevraagd. In april werd de eerste poging namelijk afgewezen door de Securities and Exchange Commission (SEC)

Inmiddels heeft de Amerikaanse toezichthouder wederom de aanvraag afgewezen. De SEC geeft aan dat de Cboe BZX Exchange – waarop de ETF genoteerd zou worden – niet heeft ‘’aangetoond dat haar voorstel in overeenstemming is met de vereisten’’ rond het voorkomen van fraude en andere kwaadaardige praktijken.

Zweden eist bijna $100 miljoen van bitcoin miners
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Wat is een bitcoin ETF?

Een bitcoin ETF is een beleggingsproduct dat de koers van bitcoin volgt. Dit maakt het dus mogelijk om in BTC te investeren zonder dat je het daadwerkelijk hoeft te kopen. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen een spot en futures ETF. Het verschil tussen deze twee is dat bij een spot ETF er daadwerkelijk bitcoins worden aangekocht en bij een futures ETF niet. Bij een bitcoin futures ETF koopt de fondsbeheerder futures contracten in plaats van echte BTC. In deze contracten staat een overeenkomst of de prijs van BTChoger of lager zou zijn in de toekomst.

De SEC heeft tot nu toe alleen nog maar fondsen toegelaten die zijn gebaseerd op BTC-futures, en niet op spot-BTC.

Een bitcoin spot ETF maakt het voornamelijk voor Amerikaanse institutionele beleggers een stuk toegankelijker en gemakkelijker om in BTC te investeren, aangezien die vaak geen BTC op de spotmarkt mogen kopen.

Advertentie

Eerdere BTC ETF verzoeken

Naast Ark Invest hebben onder andere Grayscale, Van Eck, WisdomTree, Kryption, Valkyrie en NYDIG ook aanvragen gedaan voor spot ETF’s. Deze verzoeken zijn allemaal door afgewezen door de Amerikaanse toezichthouder.

Het Amerikaanse Grayscale heeft zelfs ervoor gekozen om de SEC voor de rechter te slepen nadat de aanvraag voor het omzetten van het al bestaande bitcoin fonds tot een spot-ETF werd afgekeurd.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie