Simon Bosch Simon Bosch
26/05/2022 15:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/05/2022 15:15

Ark Invest vraagt bitcoin ETF aan, heeft deze wél kans van slagen?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitwise wil ondanks bearmarkt nieuwe bitcoin ETF lanceren

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Er staan al verschillende bedrijven in de Verenigde Staten te trappelen om een ‘fysieke’ exchange-traded fund (ETF), of beursgenoteerd fonds, voor bitcoin (BTC) aan te bieden. Helaas kan dit niet zomaar, dit moet namelijk door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) worden goedgekeurd. Dat blijkt speciaal voor cryptocurrencies een groot probleem te zijn. Ark Invest, het grote investeringsbedrijf van Cathie Wood, probeert het nu nog een keer.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin futures-ETF versus spot-ETF

Dat weten we dankzij een formulier dat bij de SEC is opgedoken. Het 77 pagina’s tellende document gaat over een ETF die ‘echte’ bitcoins als onderliggende waarde heeft, in plaats van bitcoin-futures. De SEC heeft tot nu toe alleen maar fondsen toegelaten die zijn gebaseerd op BTC-futures, en niet op spot-BTC.

Bij zo’n futures ETF liggen de ‘echte’ bitcoin dus bij degene die de futures aanbiedt, oftewel bij een investeringsbank. Het is geen geheim dat investeringsbanken nauw samenwerken met regelgevers, het ligt dus voor de hand dat de SEC voor nu geen fysieke ETF toelaat om de grote banken te beschermen.

Advertentie

Nog een poging voor een bitcoin spot-ETF

De nieuwe aanvraag moet hier verandering in brengen. Die is namelijk gebaseerd niet gebaseerd op bitcoin-futures, maar op spot-bitcoins. Dat betekent dat de handelskosten lager zullen liggen en dat de prijs beter die van bitcoin op gewone crypto-exchanges zal volgen.

Toch is het een gok. De SEC heeft nog steeds geen enkele ETF zonder futures goedgekeurd en er is inmiddels weinig veranderd. De kans is dus niet zo groot dat deze ETF wél wordt goedgekeurd. Voor het beursfonds werkt Ark Invest samen met 21Shares, dat zelf exchange-traded products (ETP’s) aanbiedt. Naast Ark Invest hebben onder andere Grayscale, Van Eck, WisdomTree, Kryption, Valkyrie en NYDIG aanvragen gedaan voor spot-ETF’s. Allemaal zijn ze afgewezen. Andere landen staan wel al spot-ETF’s toe, zoals Canada en Australië

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie