Ivo Melchers Ivo Melchers
26/06/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/06/2023 12:00

Beruchte bitcoin crimineel eindelijk veroordeeld

Nieuws

Foto: Tiko Aramyan/Shutterstock

In de zomer van 2020 was er sprake van een grootschalige Twitter hack waarbij meer dan honderd spraakmakende accounts werden overgenomen om een bitcoin (BTC) scam te promoten. Joe Biden, Barack Obama, Elon Musk en Jeff Bezos waren enkele grootheden die stuk voor stuk moesten toekijken hoe hun miljoenen volgers werden gevraagd om bitcoins over te maken naar een bepaalde wallet. Er werd beloofd dat hun geld vervolgens verdubbeld zou worden als een gebaar van liefdadigheid te midden van de COVID-19-pandemie.

De persoon achter deze enorme hack heeft nog meer enorme schandalen achter zijn naam staan waarbij hij zijn crypto fortuin steeds mee wist uit te breiden. Inmiddels is hij echter veroordeeld en staat hem een celstraf te wachten.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin crimineel achter slot en grendel

De mastermind achter onder andere de grootschalige Twitter hack is de Britse Joseph James O’Connor.

Volgens een persbericht van het Amerikaanse advocatenkantoor voor het zuidelijke district van New York heeft rechter Jed S. Rakoff hem veroordeeld voor twee reeksen aanklachten: samenzwering om computerhacking te plegen en de diefstal van cryptocurrencies via een SIM swapaanval.

Hij is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en verliest bovendien het eigendom van 794.000 dollar aan bitcoin, ethereum (ETH) en litecoin (LTC) die hij wist buit te maken met de SIM-swapaanval.

Bij de massale overname van het leger aan Twitter-accounts waren enkele crypto-gerelateerde accounts ook het haasje. Changpeng Zhao, Justin Sun en zelfs Binance en Coinbase werden allemaal overgenomen om de bitcoin-scam te promoten.

In totaal wist O’Connor en zijn partner meer dan 118.000 dollar aan bitcoin buit te maken middels de Twitter hack.

De 24-jarige Brit heeft ook nog het cyberstalken van twee afzonderlijke slachtoffers op zijn naam staan evenals de overname van verschillende TikTok- en Snapchat-accounts.

O’Connor had eerder al schuldig gepleit aan alle aanklachten die op 9 mei tegen hem waren ingediend. Op 26 april was hij tevens al uitgeleverd uit Spanje aan de Verenigde Staten.

Advertentie

Crypto oplichting

Oplichting binnen de crypto wereld blijft vandaag de dag nog steeds een groot probleem. Het vergt oplettendheid van crypto investeerders, want het verwikkeld raken in een crypto scam kan je zomaar overkomen.

Gisteren kon je bijvoorbeeld nog in het crypto nieuws lezen dat de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) iemand had aangeklaagd voor een Ponzi scheme van tientallen miljoenen. Door simpelweg mooie beloftes te doen, waren veel investeerders in de val getrapt en als gevolg hun spaargeld kwijtgeraakt.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie