Ivo Melchers Ivo Melchers
25/06/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/06/2023 07:00

Crypto trader aangeklaagd: tientallen miljoenen aan oplichting

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Criptocomerciante acusado: decenas de millones en estafas

Foto: MVelishchuk/Shutterstock

Binnen de crypto wereld zijn er vele verschillende manieren waardoor je om de tuin kan worden geleid. De afgelopen tijd zijn er bijvoorbeeld veel Twitter-accounts gehackt die vervolgens nietsvermoedende investeerders in de val proberen te lokken. Ook rug pulls waren de afgelopen tijd weer erg populair wat dat betreft en hebben tot gigantische verliezen gezorgd.

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft nu een zekere William Koo Ichioka aangeklaagd die tientallen miljoenen dollars buit wist te maken door simpelweg het vertrouwen te winnen van goedgelovige investeerders.

AI brengt crypto tot leven: Memecoins worden bewegend kunstwerk
AI brengt crypto tot leven: Memecoins worden bewegend kunstwerk

Crypto Ponzi scheme

Terwijl de mogelijkheden om mensen op te lichten tegenwoordig eindeloos zijn, blijft de ‘traditionele’ manier nog altijd populair. Dit bewijst Ichioka die met mooie praatjes veel investeerders wist te overtuigen.

Volgens een officiële verklaring diende de CFTC een aanklacht in tegen Ichioka bij de U.S. District Court voor het Northern District van Californië. Hij wordt beschuldigd van het verkeerd omgaan met meer dan 21 miljoen dollar aan investeerdersactiva en het gebruiken van nieuwe klantenfondsen om de illusie van winst te creëren in een Ponzi-scheme.

Ichioka zou het totale bedrag bij elkaar hebben gesprokkeld van meer dan honderd personen en entiteiten, met de belofte om iedere 30 werkdagen een rendement van 10 procent uit te keren middels crypto- en forex trades.

Deze beloften werden uiteraard allesbehalve waargemaakt, maar de verliezen werden gedekt door valse documenten te verstrekken en door de vermeende winst te betalen met het geld van nieuwe investeerders.

Ondanks de beweringen van Ichioka was hij in werkelijkheid bezig met het verduisteren van de klantfondsen voor persoonlijke uitgaven. Hij vermengde de bezittingen van deelnemers met de zijne en gebruikte het om luxe producten als sieraden, auto’s en horloges te kopen.

Advertentie

Te mooi om waar te zijn

Als iets te mooi lijkt om te waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Oplichters garanderen vaak rendementen die voor investeerders als muziek in de oren klinken.

Het verwikkeld raken in een crypto scam kan je dan ook erg duur komen te staan. Zo verloor een Schotse vrouw een tijdje geleden maar liefst 190.000 dollar door te vertrouwen op de goede bedoelingen van de medemens. Als gevolg was ze zelfs gedwongen om haar huis te verkopen.

Wees dus altijd op je hoede en doe grondig onderzoek alvorens je ergens je zuurverdiende centen in stopt.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
terra-luna-lunc-do-kwon
Terra-drama nadert einde: Miljarden-schikking leidt tot verkoop bedrijven
Zuid-Korea opent aanval op Noord-Koreaanse bitcoins
Noord-Koreaanse cryptodieven beginnen $305 miljoen te versluizen
Advertentie