Ivo Melchers Ivo Melchers
03/06/2023 09:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/06/2023 09:00

Crypto scammers ontwaken: Rug pulls opnieuw een gevaar

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Los criptoestafadores despiertan: Los Rug Pulls son otro peligro

Foto: Dmytro Tyshchenko/Shutterstock

Crypto hackers zijn de afgelopen tijd weer wakker geworden nadat in het eerste kwartaal relatief weinig crypto-investeerders hun geld middels oplichting in rook op zagen gaan. In april en mei waren de hackers echter weer zeer actief en werd er meer dan 150 miljoen dollar gestolen. Blockchain-beveiligingsbedrijf Beosin heeft nu in laten weten dat de hoeveelheid crypto dat verloren is gegaan door zogenoemde rug pulls hoger was dan het bedrag dat via DeFi exploits was gestolen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

$45 miljoen aan crypto rug pulls

Een rug pull is een populaire manier voor scammers om er met het geld van investeerders vandoor te gaan. De letterlijke betekenis is ‘’het tapijt onder de voeten trekken’’ en deze analogie beschrijft de frauduleuze activiteit erg goed.

Een rug pull vindt plaats wanneer iemand of een groep personen een liquiditeitspool volledig leeg trekt waardoor investeerders onmogelijk hun tokens nog kunnen verhandelen en als gevolg met een waardeloze berg cryptomunten opgescheept zitten.

Uit de data van Beosin blijkt dat in de afgelopen maand de verliezen als gevolg van rug pulls meer dan 45 miljoen dollar bedroegen, verdeeld over 6 incidenten. Tegelijkertijd waren er 10 exploits op DeFi-protocollen die de oplichters een totaal van 19,7 miljoen dollar hebben opgeleverd. Dit bedrag is een daling van bijna 80 procent ten opzichte van april en de verliezen van dit soort exploits waren al twee maanden aan het dalen volgens het blockchain-beveiligingsbedrijf.

De grootste rug pull, ook wel ‘exit-scam’ genoemd, van de afgelopen maand was van Morgan DF Fintoch. Op 24 mei ging wist het bedrijf maar liefst 31,7 miljoen dollar buit te maken.

De 7,5 miljoen dollar flash loan exploit van Jimbos Protocol was de grootste DeFi exploit van de afgelopen maand. Hackers gingen er met een totaal van vierduizend ethereum (ETH) vandoor.

Advies aan crypto investeerders

Het artikel van Beosin raadde crypto-gebruikers tevens aan om ‘’hun antifraudebewustzijn te verhogen’’, due diligence uit te voeren op een project alvorens te investeren en te leren hoe ze hun crypto beter kunnen beschermen.

Beosin waarschuwde ook tegen het gebruik van gedeelde of openbare oplaadapparaten voor mobiele telefoons, omdat deze mogelijk aangepast kunnen worden om kwaadaardige programma’s te injecteren die private keys kunnen compromitteren.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie