Ivo Melchers Ivo Melchers
03/06/2023 09:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/06/2023 09:00

Crypto scammers ontwaken: Rug pulls opnieuw een gevaar

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Los criptoestafadores despiertan: Los Rug Pulls son otro peligro

Foto: Dmytro Tyshchenko/Shutterstock

Crypto hackers zijn de afgelopen tijd weer wakker geworden nadat in het eerste kwartaal relatief weinig crypto-investeerders hun geld middels oplichting in rook op zagen gaan. In april en mei waren de hackers echter weer zeer actief en werd er meer dan 150 miljoen dollar gestolen. Blockchain-beveiligingsbedrijf Beosin heeft nu in laten weten dat de hoeveelheid crypto dat verloren is gegaan door zogenoemde rug pulls hoger was dan het bedrag dat via DeFi exploits was gestolen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

$45 miljoen aan crypto rug pulls

Een rug pull is een populaire manier voor scammers om er met het geld van investeerders vandoor te gaan. De letterlijke betekenis is ‘’het tapijt onder de voeten trekken’’ en deze analogie beschrijft de frauduleuze activiteit erg goed.

Een rug pull vindt plaats wanneer iemand of een groep personen een liquiditeitspool volledig leeg trekt waardoor investeerders onmogelijk hun tokens nog kunnen verhandelen en als gevolg met een waardeloze berg cryptomunten opgescheept zitten.

Uit de data van Beosin blijkt dat in de afgelopen maand de verliezen als gevolg van rug pulls meer dan 45 miljoen dollar bedroegen, verdeeld over 6 incidenten. Tegelijkertijd waren er 10 exploits op DeFi-protocollen die de oplichters een totaal van 19,7 miljoen dollar hebben opgeleverd. Dit bedrag is een daling van bijna 80 procent ten opzichte van april en de verliezen van dit soort exploits waren al twee maanden aan het dalen volgens het blockchain-beveiligingsbedrijf.

De grootste rug pull, ook wel ‘exit-scam’ genoemd, van de afgelopen maand was van Morgan DF Fintoch. Op 24 mei ging wist het bedrijf maar liefst 31,7 miljoen dollar buit te maken.

De 7,5 miljoen dollar flash loan exploit van Jimbos Protocol was de grootste DeFi exploit van de afgelopen maand. Hackers gingen er met een totaal van vierduizend ethereum (ETH) vandoor.

Advies aan crypto investeerders

Het artikel van Beosin raadde crypto-gebruikers tevens aan om ‘’hun antifraudebewustzijn te verhogen’’, due diligence uit te voeren op een project alvorens te investeren en te leren hoe ze hun crypto beter kunnen beschermen.

Beosin waarschuwde ook tegen het gebruik van gedeelde of openbare oplaadapparaten voor mobiele telefoons, omdat deze mogelijk aangepast kunnen worden om kwaadaardige programma’s te injecteren die private keys kunnen compromitteren.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders, nadat hij via Instagram Stories benaderd werd. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Waarom dalen PEPE, Floki en Dogwifhat harder dan bitcoin?
AI voorspelt: Deze memecoins exploderen bij bitcoin koers van $100.000
Advertentie