Kevin Schijven Kevin Schijven
25/02/2021 14:19 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/10/2023 10:21

Bitcoin ‘bedenker’ Craig Wright klaagt Bitcoin ontwikkelaars aan omtrent miljardendiefstal

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin 'bedenker' Craig Wright klaagt Bitcoin ontwikkelaars aan omtrent miljardendiefstal

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Je kunt het wellicht niet gekker bedenken, maar het is weer zover. Craig Wright, de man die beweert dat hij Bitcoin (BTC) bedenker Satoshi Nakamoto is, klaagt weer een grote groep mensen aan.
De Australiër klaagt ditmaal de ontwikkelaars van Bitcoin Core (BTC), Bitcoin Cash (BCH) en Bitcoin SV (BSV) aan, en beweert dat meer dan 111.000 BTC, ter waarde van $5 miljard, van hem gestolen zijn.
Dat blijkt uit een persbericht gepubliceerd door CoinGeek op 24 februari:


De bitcoins zouden van Wright gestolen zijn tijdens een hack van zijn computer in februari 2020. Wright beweert dat toen de private keys van twee adressen gestolen werden. Wellicht klinken deze keys bekend in de oren en daarvoor moeten we even een stap terugnemen.
Wright zit momenteel in een rechtszaak verwikkeld omtrent de beruchte ‘Tulip Trust’ waar zelfs 1,1 miljoen BTC in zouden zitten. Ira Kleiman, broer van de overleden zakenpartner van Wright, eist de helft van deze bitcoins.
Deze private keys zouden vorig jaar door een koerier afgeleverd worden bij de rechtbank, maar dat was nooit gebeurd. Later beweerde Wright dat ze gestolen zijn en diende hij bij de rechtbank een lange reeks van bitcoin adressen in die zogenaamd van hem zouden zijn. Een deel hiervan werd snel door iemand anders digitaal ondertekend om het tegengestelde te bewijzen.
Op deze lijst staat ook een berucht adres dat met “1feex” begint. Dat is een adres waar 80.000 BTC op staan die in 2013 gestolen werden van de Mt. Gox beurs. Zou dit adres echt van Wright zijn dan geeft hij eigenlijk toe ze zelf gestolen te hebben.


Nu is Wright van plan om onder dreiging van een rechtszaak Bitcoin ontwikkelaars te dwingen om hem weer toegang te geven tot de bitcoins. In essentie zou dat neerkomen op het uitvoeren van hard forks op alle bitcoin-netwerken, waaronder zelfs zijn eigen BSV versie.
https://twitter.com/prestonjbyrne/status/1364577624484380677
De kans dat dit daadwerkelijk tot een rechtszaak zal leiden lijkt zeer klein te zijn, advocaat Stephen Palley noemt het dan ook onzin. Het doel is dan wellicht eigenlijk ook de BSV hard fork en dat kamp zal daar wellicht sneller mee instemmen.


Craig “Faketoshi” Wright heeft overigens nooit bewezen dat hij Satoshi Nakamoto is en de rechter veroordeelde hem voor het plegen van meineed en het indienen van gefalsificeerde documenten tijdens de rechtszaak:
https://twitter.com/MyLegacyKit/status/1363796700448587778
Onlangs probeerde Wright nog de eigenaren van bitcoin websites te dwingen om de oorspronkelijke white paper van Bitcoin te verwijderen, want ook deze zou van hem zijn.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Bitcoin ‘op randje van crash’, 2021-scenario is mogelijk
Advertentie