Kevin Schijven Kevin Schijven
25/02/2021 14:19 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/10/2023 10:21

Bitcoin ‘bedenker’ Craig Wright klaagt Bitcoin ontwikkelaars aan omtrent miljardendiefstal

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin 'bedenker' Craig Wright klaagt Bitcoin ontwikkelaars aan omtrent miljardendiefstal

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Je kunt het wellicht niet gekker bedenken, maar het is weer zover. Craig Wright, de man die beweert dat hij Bitcoin (BTC) bedenker Satoshi Nakamoto is, klaagt weer een grote groep mensen aan.
De Australiër klaagt ditmaal de ontwikkelaars van Bitcoin Core (BTC), Bitcoin Cash (BCH) en Bitcoin SV (BSV) aan, en beweert dat meer dan 111.000 BTC, ter waarde van $5 miljard, van hem gestolen zijn.
Dat blijkt uit een persbericht gepubliceerd door CoinGeek op 24 februari:


De bitcoins zouden van Wright gestolen zijn tijdens een hack van zijn computer in februari 2020. Wright beweert dat toen de private keys van twee adressen gestolen werden. Wellicht klinken deze keys bekend in de oren en daarvoor moeten we even een stap terugnemen.
Wright zit momenteel in een rechtszaak verwikkeld omtrent de beruchte ‘Tulip Trust’ waar zelfs 1,1 miljoen BTC in zouden zitten. Ira Kleiman, broer van de overleden zakenpartner van Wright, eist de helft van deze bitcoins.
Deze private keys zouden vorig jaar door een koerier afgeleverd worden bij de rechtbank, maar dat was nooit gebeurd. Later beweerde Wright dat ze gestolen zijn en diende hij bij de rechtbank een lange reeks van bitcoin adressen in die zogenaamd van hem zouden zijn. Een deel hiervan werd snel door iemand anders digitaal ondertekend om het tegengestelde te bewijzen.
Op deze lijst staat ook een berucht adres dat met “1feex” begint. Dat is een adres waar 80.000 BTC op staan die in 2013 gestolen werden van de Mt. Gox beurs. Zou dit adres echt van Wright zijn dan geeft hij eigenlijk toe ze zelf gestolen te hebben.


Nu is Wright van plan om onder dreiging van een rechtszaak Bitcoin ontwikkelaars te dwingen om hem weer toegang te geven tot de bitcoins. In essentie zou dat neerkomen op het uitvoeren van hard forks op alle bitcoin-netwerken, waaronder zelfs zijn eigen BSV versie.
https://twitter.com/prestonjbyrne/status/1364577624484380677
De kans dat dit daadwerkelijk tot een rechtszaak zal leiden lijkt zeer klein te zijn, advocaat Stephen Palley noemt het dan ook onzin. Het doel is dan wellicht eigenlijk ook de BSV hard fork en dat kamp zal daar wellicht sneller mee instemmen.


Craig “Faketoshi” Wright heeft overigens nooit bewezen dat hij Satoshi Nakamoto is en de rechter veroordeelde hem voor het plegen van meineed en het indienen van gefalsificeerde documenten tijdens de rechtszaak:
https://twitter.com/MyLegacyKit/status/1363796700448587778
Onlangs probeerde Wright nog de eigenaren van bitcoin websites te dwingen om de oorspronkelijke white paper van Bitcoin te verwijderen, want ook deze zou van hem zijn.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement