Roy van Krieken Roy van Krieken
13/09/2022 13:48 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/09/2022 13:48

Bitcoin crasht nadat Amerikaanse inflatie hoger is dan verwacht

icon-ethereum
Ethereum nieuws

Vanmiddag werden de laatste Consumer Price Index (CPI) in de Verenigde Staten bekend gemaakt. De cijfers laten zien dat in augustus de prijs van goederen met 8,3% is gestegen op jaarbasis. Dit getal is iets hoger dan aanvankelijk door economen en analisten werd verwacht en om die reden reageert de markt heftig. De koers van bitcoin (BTC) heeft het ook zwaar te verduren. In een halfuur tijd kelderde de koers met maar liefst 6%

Zijn de Hongkongse bitcoin en ethereum ETF’s groot nieuws?
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Inflatie en de crypto markt

Het cijfer van 8,3% overtrof de verwachtingen. Economen verwachtten eigenlijk een afkoeling tot 8,1%. Het betekent wel een daling met 20 basispunten ten opzichte van de cijfers van juli, maar toch vallen de cijfers tegen. De CPI steeg met 0,1% op maandbasis. 

Volgens het rapport van het Department of Labor droegen stijgende kosten voor onderdak, voedsel en medische zorg het meest bij aan de stijging van alle artikelen. De benzineprijzen daalden daarentegen juist.

Inflatie is uiteraard al enige tijd een grote zorg voor huishoudens in de Verenigde Staten en Europa. Dit snappen overheden en centrale banken natuurlijk ook en daarom proberen zij met man en macht de inflatie onder controle te krijgen.

Omdat de prijzen van goederen zijn gestegen, hebben centrale banken over de hele wereld gereageerd door de rente te verhogen in een poging de inflatie te beteugelen. In de VS gaf de Federal Reserve eind 2021 aan dat het een hawkish houding zou aannemen, wat koude rillingen door de markten joeg. Ook de Europese Centrale Bank verhoogde onlangs de rente met 75 basispunten.

Het verhogen van de rente is slecht voor het investeringsklimaat, en dat is precies waarom de markt zo heftig reageert op negatief inflatienieuws. Het zou kunnen betekenen dat centrale banken verdere en zelfs zwaardere maatregelen kunnen gaan nemen.

Bitcoin en ethereum koers

Vrijwel direct nadat de laatste CPI cijfers bekend werden gemaakt begon de bitcoin koers aan een snoekduik. Om precies 14:30 was de prijs van BTC $22.700, maar slechts een half uur later was de koers al gedaald tot slechts $21.400. Dat is een daling van 6%. Uiteraard was het volume ook erg hoog.

Ook de ethereum (ETH) koers kreeg rake klappen. De koers van de op-een-na-grootste cryptocurrency daalde zelfs nog harder dan die van bitcoin. Om 14:30 was de prijs van ether $1759. Een half uur later was dit gezakt tot $1633. Een daling van iets meer dan 7%. 

Al met al geen goed nieuws voor de crypto markt en een verdere daling is absoluut niet uitgesloten.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie