Simon Bosch Simon Bosch
08/09/2022 14:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/09/2022 14:35

ECB voert rente op met 0,75% – Wat het effect op bitcoin kan zijn

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
ECB voert rente op met 0,75% – Wat het effect op bitcoin kan zijn

Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

Vandaag heeft de Europese Centrale Bank (ECB) aangekondigd de Europese beleidsrente op te voeren met 75 basispoints, of 0,75%. Dat klinkt niet veel, maar het is opnieuw een enorme stijging en het zegt een hoop over waar de markt naartoe zal gaan. Over het algemeen zijn dit soort stijgingen namelijk allesbehalve positief voor de prijzen van financiële producten.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

ECB nog steeds bezorgd over inflatie

Het geeft aan dat de ECB nog steeds bezorgd is over de inflatie. Afgelopen dinsdag is het Nederlandse jaarlijkse inflatiecijfer voor de maand augustus onthuld. Dat was een record van maar liefst 12%. In de rest van Europa zou de inflatie volgens een iets andere index iets lager liggen dan in Nederland, maar toch is het in andere EU-landen niet veel beter. De ECB citeert Eurostat, die de Europese inflatie op gemiddeld 9,1% schat.

Het instituut benadrukt dat het doel nog steeds is om de inflatie op de middellange termijn terug te brengen naar 2%. Dit jaar nog hoopt de ECB de inflatie terug te kunnen brengen tot 8,1%, in 2023 tot 5,5% en in 2024 tot 2,3%.

De centrale bank heeft drie verschillende beleidsrentes. Eén voor de depositovoorziening die banken nodig hebben, één voorziening voor herfinancieringsdoeleinden en een derde voor marginaal lenen. Het wil vanaf 14 september de drie bijbehorende rentes op respectievelijk 1,25%, 1,50% en 0,75% hebben staan. Ter vergelijking; de Amerikaanse Federal Reserve heeft de eerstgenoemde rente al op 2,50% staan.

De ECB loopt dus iets achter op de Amerikaanse centrale bank, maar toch is de situatie van de ECB iets anders. Europa kan namelijk de rentes niet te snel opvoeren, omdat de zwakkere EU-landen dan hun schulden niet meer kunnen herfinancieren.

Advertentie

Gevolgen voor bitcoin en crypto

Al met al zijn de hogere rentes vooralsnog niet positief voor bitcoin (BTC), en eigenlijk ook niet voor de meeste andere activa. Het zorgt er namelijk voor dat schuld aangaan minder gemakkelijk is, en dat is precies waar eigenlijk de hele economie op gebaseerd is.

Over het algemeen heeft dit als gevolg dat mensen minder uit gaan geven, en vroeg of laat heeft dat een nadelig effect op bedrijven. De aandelen van deze bedrijven dalen dan in waarde, en tot nu toe waren crypto erg gecorreleerd aan aandelen. Het kan dus zijn dat cryptocurrencies nog wel even verder in waarde dalen als gevolg van de hogere rente.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Advertentie