Simon Bosch Simon Bosch
08/09/2022 14:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/09/2022 14:35

ECB voert rente op met 0,75% – Wat het effect op bitcoin kan zijn

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
ECB voert rente op met 0,75% – Wat het effect op bitcoin kan zijn

Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

Vandaag heeft de Europese Centrale Bank (ECB) aangekondigd de Europese beleidsrente op te voeren met 75 basispoints, of 0,75%. Dat klinkt niet veel, maar het is opnieuw een enorme stijging en het zegt een hoop over waar de markt naartoe zal gaan. Over het algemeen zijn dit soort stijgingen namelijk allesbehalve positief voor de prijzen van financiële producten.

Centrale bank VS helpt Bitcoin vooruit, maar komt onder druk te staan
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

ECB nog steeds bezorgd over inflatie

Het geeft aan dat de ECB nog steeds bezorgd is over de inflatie. Afgelopen dinsdag is het Nederlandse jaarlijkse inflatiecijfer voor de maand augustus onthuld. Dat was een record van maar liefst 12%. In de rest van Europa zou de inflatie volgens een iets andere index iets lager liggen dan in Nederland, maar toch is het in andere EU-landen niet veel beter. De ECB citeert Eurostat, die de Europese inflatie op gemiddeld 9,1% schat.

Het instituut benadrukt dat het doel nog steeds is om de inflatie op de middellange termijn terug te brengen naar 2%. Dit jaar nog hoopt de ECB de inflatie terug te kunnen brengen tot 8,1%, in 2023 tot 5,5% en in 2024 tot 2,3%.

De centrale bank heeft drie verschillende beleidsrentes. Eén voor de depositovoorziening die banken nodig hebben, één voorziening voor herfinancieringsdoeleinden en een derde voor marginaal lenen. Het wil vanaf 14 september de drie bijbehorende rentes op respectievelijk 1,25%, 1,50% en 0,75% hebben staan. Ter vergelijking; de Amerikaanse Federal Reserve heeft de eerstgenoemde rente al op 2,50% staan.

De ECB loopt dus iets achter op de Amerikaanse centrale bank, maar toch is de situatie van de ECB iets anders. Europa kan namelijk de rentes niet te snel opvoeren, omdat de zwakkere EU-landen dan hun schulden niet meer kunnen herfinancieren.

Advertentie

Gevolgen voor bitcoin en crypto

Al met al zijn de hogere rentes vooralsnog niet positief voor bitcoin (BTC), en eigenlijk ook niet voor de meeste andere activa. Het zorgt er namelijk voor dat schuld aangaan minder gemakkelijk is, en dat is precies waar eigenlijk de hele economie op gebaseerd is.

Over het algemeen heeft dit als gevolg dat mensen minder uit gaan geven, en vroeg of laat heeft dat een nadelig effect op bedrijven. De aandelen van deze bedrijven dalen dan in waarde, en tot nu toe waren crypto erg gecorreleerd aan aandelen. Het kan dus zijn dat cryptocurrencies nog wel even verder in waarde dalen als gevolg van de hogere rente.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie