Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
27/05/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/05/2023 18:00

Bitcoin heeft nu zijn eerste stablecoin, wat houdt dit in?

Nieuws
Aanstaande woensdag en donderdag zijn belangrijk voor de bitcoin koers

Foto: Volodymyr Maksymchuk/Shutterstock

Het bitcoin (BTC) netwerk heeft nu zijn eigen stablecoin. Het nieuwe Bitcoin Ordinals protocol maakt het mogelijk om op het grootste blockchain netwerk verschillende toepassingen te realiseren. Zo is het onder andere mogelijk om stablecoins op Bitcoin te lanceren. Het Amerikaanse crypto bedrijf Stably beweert de eerste BRC-20 stablecoin, gekoppeld aan de dollar, op het netwerk gelanceerd te hebben, genaamd StablyUSD. 

De munt van Stably is eigenlijk geen nieuwe stablecoin. Het bestaat al sinds 2019, maar is nu ook op Bitcoin verkrijgbaar door de nieuwe BRC-20 standaard. De munt heeft naar verluidt momenteel een marktwaarde van $7 miljoen en is al actief op 11 verschillende blockchains. Hoewel stablecoins niet nieuw zijn in de crypto industrie, is het wel nieuw voor het Bitcoin netwerk. Andere populaire netwerken zoals Ethereum (ETH) zijn hard gegroeid door de stablecoin protocollen op het netwerk, die door smart contract technologie mogelijk zijn gemaakt. 

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Gevolgen Bitcoin koers?

Stablecoins zijn populair in de handel van crypto en bereiken daardoor grote volumes. Het is daarom niet gek dat gebruikers enthousiast worden van de lancering van StablyUSD op het Bitcoin netwerk.

Het gebruik van een stabiel gewaardeerde munt, die in dit geval een waardering van $1 vasthoudt, bevordert handelen op het netwerk en daarmee het gebruik. Investeerders hopen dat dit netwerkeffect een positief effect zal hebben op de koers van bitcoin.

De populairstee stablecoins op de markt draaien gigantische volumes en hebben marktkapitalisaties die vergelijkbaar zijn met de allergrootste cryptocurrencies. Een voorbeeld is Tether USD (USDT) die een dagelijks een handelsvolume behaalt van $17 miljard.

Advertentie

Stijging transactiekosten

De populariteit van het Ordinals protocol is ook terug te zien in de netwerkkosten waar miners sterk van profiteren. Zo zou er ondertussen al ruim $38 miljoen aan transactiekosten betaald zijn ten gevolge van het Ordinals protocol. Dat zorgde echter ook al voor enige opstopping in het netwerk. Met de komst van StablyUSD kunnen de kosten mogelijk nog verder stijgen.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie