Ivo Melchers Ivo Melchers
21/05/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/05/2023 12:00

Dit is hoeveel transactiekosten er zijn betaald voor Bitcoin Ordinals

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Tarasenko Andrey

Bitcoin (BTC) Ordinals: je kunt er bijna niet meer omheen. Of je nu een voor- of tegenstander bent van de nieuwe technologie, de groei van de in januari gelanceerde dienst blijft indrukwekkend. Ordinals maakt inscripties op de blockchain van Bitcoin mogelijk, waardoor het netwerk plotseling voor meerdere doeleinden in gebruik kan worden genomen. Terwijl de community in twee kampen verdeeld is, is het duidelijk aan welke kant de Bitcoin miners staan. Met de enorme stijging in netwerkkosten zijn zij degenen die hier flink van profiteren.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin netwerkkosten exploderen

Volgens data van Dune zijn de totale netwerkkosten die zijn betaald voor de nieuwe innovatie op het Bitcoin netwerk gelijk aan 1.414  BTC. Tegen de huidige bitcoin koers heeft dit een waarde van maar liefst 38,2 miljoen dollar. Ten opzichte van 20 april is dit met een absurd percentage van 700 procent toegenomen. Wanneer de data wordt vergeleken met 1 april zijn de cijfers nog indrukwekkender: de kosten zijn in bijna 7 weken tijd namelijk met een weerzinwekkende 831 procent de lucht in geschoten.

Vanaf april bestaat de overgrote meerderheid van de Bitcoin Ordinals uit op tekst-gebaseerde inscripties. Dit heeft te maken met de komst van de BRC-20 tokenstandaard die het mogelijk maakt om tokens op de Bitcoin blockchain te creëren en te verhandelen.

De cijfers liegen er dan ook niet om: de interesse in de nieuwe mogelijkheden van Bitcoin is immens. Volgens Dune staat de teller wat betreft het aantal inscripties momenteel op 8,1 miljoen en het aantal gelanceerde tokens evenaart bijna de 25.000.

Discussies laaien op: miners profiteren

De hype omtrent non-fungible tokens (NFT’s) en BRC-20 tokens bereikte vorige week zijn hoogtepunt wat tegelijkertijd tot negatieve gevolgen voor het netwerk zorgde. Terwijl het netwerk overbeladen was, schoten de transactiekosten namelijk tot enorme hoogtes en Binance koos er om deze reden zelfs voor om de BTC opnames tijdelijk stil te leggen.

Voor de gemiddelde gebruiker van het netwerk is het uiteraard niet gewenst om veel te moeten betalen om een plekje te veroveren in een transactieblok. Echter maken de hoge netwerkkosten het aantrekkelijker voor bitcoin miners om te minen, aangezien zij naast de blokbeloning ook de transactiekosten opstrijken. Laatstgenoemde is een positieve ontwikkeling te noemen voor de algehele beveiliging van het netwerk.

Inmiddels is de hype weer wat gaan liggen en is het weer een stuk goedkoper om transacties op het Bitcoin netwerk uit te voeren.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie