Timo Bult Timo Bult
08/05/2023 05:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/05/2023 05:01

Bitcoin kampt met grote kwestie, Binance stopt BTC opnames

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin kampt met grote kwestie, Binance stopt BTC opnames

Foto: smolaw/Shutterstock

Bitcoin (BTC) heeft te maken met enorm hoge transactiekosten. De kosten zijn zelfs zo hoog dat ’s werelds grootste crypto exchange Binance BTC opnames tijdelijk moest opschorten. Wat is hier aan de hand, en is het een probleem?

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin NFT’s zorgen voor opstoppingen

De gemiddelde bitcoin transactiekosten bedragen op dit moment $19,21. Dat is een enorme toename van 800% ten opzichte van een jaar geleden. Deze plotselinge stijging heeft alles te maken met Ordinals, de technologie die het mogelijk maakt om non-fungible tokens (NFT’sop de Bitcoin blockchain te zetten.

Dit zorgt ervoor dat er vrijwel geen ruimte meer is in transactieblokken. Door de schaarse ruimte bieden gebruikers steeds meer geld om ervoor te zorgen dat hun transactie wordt meegenomen en verwerkt. Hierdoor stijgen de transactiekosten nu explosief.

Door de hoge transactiekosten werd Binance vannacht gedwongen om de BTC opnames tijdelijk op te schorten. “Er is nog een groot aantal opnametransacties in behandeling, omdat onze vastgestelde transactietegoeden niet waren ingesteld op de recente stijging van de $BTC-netwerktransactiekosten,” aldus Binance in een tweet.

Inmiddels heeft Binance de transactievergoedingen in zijn systeem verhoogd waardoor weer meer transacties worden meegenomen door miners. De opnames zijn dan ook weer geopend. Daarnaast geeft de exchange aan dat het ’t Bitcoin Lightning Netwerk zal gaan implementeren.

Is dit een groot probleem voor Bitcoin?

De opstoppingen klinken als een significant probleem voor Bitcoin. Het netwerk zou namelijk oorspronkelijk bedoeld zijn voor het doen van kleinere betalingen. Het is niet ideaal wanneer je voor je kopje koffie dergelijke transactiekosten moet betalen.

Toch zijn er ook positieve geluiden. De hoge transactiekosten zorgen er namelijk ook voor dat BTC miners meer geld verdienen, wat vervolgens een positief effect heeft op de beveiliging van Bitcoin; hoe meer miners, hoe veiliger het netwerk. De inkomsten die miners uit transactiekosten haalden waren op een zeker moment zelfs hoger dan de inkomsten uit block rewards. Dit gebeurde in het verleden maar een paar keer eerder.

Het Bitcoin Lightning Netwerk kan hier een oplossing bieden. De schalingsoplossing maakt het mogelijk om kleine transactie buiten de blockchain om te verwerken. Dit gaat dan een stuk sneller en voor de fractie van de prijs. Hoe dan ook is het een grote kwestie voor de Bitcoin-community waarover de meningen sterk verdeeld zijn.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie