Simon Bosch Simon Bosch
16/05/2023 07:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/05/2023 07:15

Waarom de bitcoin transactiekosten plotseling hard dalen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom de bitcoin transactiekosten plotseling hard dalen

Foto: Artit Wongpradu/Shutterstock

Begin vorige week stond in het teken van enige paniek rondom het Bitcoin-netwerk doordat de NFT’s en BRC-20-tokens op Bitcoin een enorme opstopping veroorzaakten. Het netwerk kon simpelweg deze veeleisende transacties niet allemaal tegelijkertijd verwerken. Inmiddels is de hype voor een groot deel verdwenen, waardoor het netwerk er op slag een stuk beter voor staat.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin netwerk in de problemen

Vorige week maandag dreigde de situatie de spuigaten uit te lopen. Er stonden op een gegeven moment bijna een half miljoen transacties in de rij om verwerkt te worden, en de transactiekosten waren met een factor 21 toegenomen ten opzichte van een kleine maand geleden.

De veranderingen waren zó groot dat sommige mensen dachten dat het een gerichte aanval was. Binance kondigde aan om alle opnames tijdelijk stop te zetten om het netwerk te helpen met het oplossen van de opstoppingen.

Het probleem werd echter niet veroorzaakt door criminelen, maar doordat je tegenwoordig Non-Fungible Tokens (NFT’s) en altcoins met de BRC-20-standaard kunt minten. Dit werd via de dienst Ordinals erg populair, ondanks dat de dienst pas sinds begin dit jaar bestaat. Het veroorzaakte echter ook een hoop controverse. Het netwerk werd opeens erg duur in gebruik, wat met name voor mensen met minder geld een probleem was.

Advertentie

Bitcoin transacties weer goedkoper

Maar inmiddels zijn de transactiekosten alweer hard gedaald. Volgens YCharts staan deze op het moment van schrijven omgerekend op ongeveer 3,7 dollar. Dat is bijna 88% minder dan precies een week geleden, toen de waarde piekte op bijna 31 dollar.

Volgens data van Dune komt dit doordat de interesse in BRC-20-coins als flink is afgenomen. Een flink deel van de geminte coins zijn memecoins, waarvan de interesse doorgaans net zo hard op en neer gaat als de prijs. Ten opzichte van de piek op 7 mei is het aantal transacties op dit moment zelfs 75% lager. De interesse in NFT’s is inmiddels gehalveerd.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie