Simon Bosch Simon Bosch
08/05/2023 16:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/05/2023 16:01

Bitcoin heeft te maken met grote opstopping: is dit een aanval?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin heeft te maken met grote opstopping: is dit een aanval?

Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Vanmorgen schreven we dat Bitcoin kampt met opstoppingen door een abnormaal hoog transactievolume. Binance heeft hierdoor alle bitcoin-opnames tijdelijk stop moeten zetten om alles weg te kunnen werken. Ook nu nog is het netwerk nog erg overbelast, en Bitcoin-maxi’s zijn bang dat het een aanval op het netwerk betreft.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin netwerk loopt vast

Volgens Mempool.space staan er op het moment van schrijven nog bijna 437.000 transacties klaar om verwerkt te worden door miners. Ook is te zien dat Binance’ tijdelijke stop helpt met het verminderen van de drukte, alhoewel het netwerk vanmorgen nog steeds bij vlagen erg overbelast was.

Verder wordt er meer dan drie keer zoveel geheugen gebruik dan wat het netwerk op elk gegeven moment kan verwerken. Dit alles heeft zijn weg gevonden naar de transactiekosten. Een transactie met een hoge prioriteit kost je op dit moment namelijk ongeveer 26 dollar. Dat is een toename van 21 keer ten opzichte van 23 april, toen de commissie een bodem vond rond 87 cent. Het is nu aan miners om ervoor te zorgen dat de transacties zo snel mogelijk worden verwerkt.

Advertentie

Wordt het Bitcoin netwerk aangevallen?

Door sommige mensen op sociale media getuigen de problemen van een Denial of Service (DoS) aanval op het netwerk. De situatie is vooral een probleem voor kleinere investeerders, verklaart de op Twitter actieve BTC-node-eigenaar @proofofjog1.

Een deel van het probleem wordt veroorzaakt door Ordinals. Dit is een dienst waarmee je op het Bitcoin-netwerk Non-Fungible Tokens (NFT’s) kunt minten. NFT’s zijn voor het netwerk erg intensief, zo bleek eerder dit jaar uit Ordinals-statistieken. Volgens data van Dune is het aantal Ordinals-inscripties de afgelopen tijd de pan uitgerezen.

De tweede probleemfactor is BRC-20. Dit is een standaard die evenals op Bitcoin is gebouwd, waardoor het netwerk in feite concurreert met Ethereum (ETH). Gebruikers kunnen sinds kort tokens minten op het Bitcoin-netwerk, net zoals mogelijk is met Ethereums ERC-20. Er worden steeds meer memecoins op het netwerk gelanceerd. Informatie van Dune bevestigt dat ook dit een feit is. Op Twitter klagen veel mensen over hoe Ordinals en BRC-20 het netwerk weghouden van het oorspronkelijke doel van bitcoin (BTC).

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie