Ivo Melchers Ivo Melchers
04/05/2023 11:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/05/2023 11:40

Steeds meer meme-coins worden gelanceerd op het Bitcoin netwerk

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Shiba-inu-shibarium-koers

Foto: Shutterstock/Seregraff

Tokens die worden gelanceerd op het Bitcoin (BTC) netwerk: het klinkt voor velen wellicht ietwat vreemd, maar het is toch echt de realiteit. Meer dan 9.000 verschillende tokens zijn inmiddels al gelanceerd op de koning der blockchains, wat voor Bitcoin-maximalisten een ware nachtmerrie is. Zij willen dat het netwerk ‘puur’ blijft en uitsluitend wordt gebruikt door de decentrale valuta zelf. Deosndanks kan niemand de populariteit van Ordinals stoppen en verbreekt het momenteel record na record.

Grayscale’s bitcoin ETF ‘halveert’, vlak voor BTC halving
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

BRC-20: (meme) tokens op het Bitcoin netwerk

De komst van Ordinals in januari heeft de weg vrijgemaakt om data mee te dragen aan individuele satoshi’s, oftewel de kleinste eenheid van BTC. Deze inscripties kunnen zaken omvatten als afbeeldingen, video’s, tekst, audio en gifjes. Begin maart kondigde de pseudonieme bitcoin-ontwikkelaar Domo de komst van ‘BRC-20’ aan, wat een experimentele tokenstandaard is op het Bitcoin netwerk, vergelijkbaar met ERC-20 op het netwerk van Ethereum (ETH). BRC-20 wordt gebruikt om fungibele tokens uit te geven en over de dragen op de Bitcoin blockchain.

Hoewel BRC-20 vergelijkbaar is met ERC-20, verschilt de BRC-20 tokenstandaard fundamenteel van zijn op Ethereum-gebaseerde tegenhanger. BRC-20-tokens maken namelijk geen gebruik van smart contracts. Daarnaast vereist de tokenstandaard logischerwijs een Bitcoin wallet om de tokens op te slaan en te verhandelen.

De marktkapitalisatie van BRC-20 tokens is in de afgelopen maand explosief gestegen en bedraagt momenteel $120 miljoen. In de afgelopen 7 dagen is deze marktkapitalisatie met maar liefst 600% gestegen.

Een groot gedeelte van de tokens op het Bitcoin netwerk bestaan uit meme-coins. Tokens als pepe, meme en SHIB zijn de grote jongens in het ecosysteem wat betreft marktkapitalisatie. Op nummer 1 staat ‘ordi’ die een totale marktkapitalisatie van ongeveer $58 miljoen heeft.

Advertentie

3 miljoen BTC inscripties

Uit data van Dune blijkt dat er inmiddels al meer dan 3,3 miljoen inscripties zijn geregistreerd op het netwerk. De data laat tevens zien dat de meeste inscripties op tekst zijn gebaseerd. Deze kosten veel minder dan bijvoorbeeld digitale kunst of meme-coins, aangezien de fees afhankelijk zijn van de hoeveelheid ingeschreven data.

Op maandag waren er meer dan 372.000 unieke inscripties, waarvan er 371.175 op tekst waren gebaseerd. Slechts 316 inscripties bestonden uit afbeeldingen en de overige waren applicaties of tokens.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie