Kevin Schijven Kevin Schijven
16/02/2023 09:22 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/02/2023 09:22

Bitcoin koers schiet met 11% omhoog richting $25.000 – dit is waarom

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers schiet met 11% omhoog richting $25.000 – dit is waarom

Foto: ImageFlow/Shutterstock

Bitcoin (BTC) reageerde dinsdag al positiever dan verwacht op de Amerikaanse inflatiecijfers, maar gisterenmiddag begon de koers pas echt hard te stijgen. Bitcoin schoot van $22.100 naar een piek van $24.700 en tikte op sommige beurzen zelfs al $22.900 aan. Dat is de hoogste prijs in 8 maanden sinds medio juni 2022. Vooralsnog houdt bitcoin stand boven $24.500 en komt op het moment van schrijven uit op $24.580 op Binance en €22.965 op Bitvavo.

Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 11,2% in de plus. Het handelsvolume steeg in de afgelopen 24 uur met 38%. De totale marktkapitalisatie komt uit op $474 miljard en de dominantie op 42,7%. De Fear & Greed Index komt uit op 62 (Greed).

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin koers stijgt hierdoor met 11%

De forse stijging komt enigszins als een verrassing, aangezien de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) hoger dan verwacht uitkwam en de Securities and Exchange Commission (SEC) op oorlogspad lijkt te zijn tegen de crypto industrie. Bitcoin lijkt desondanks alle fear, uncertainty & doubt (FUD) van zich af te schudden.

Agressie op futures markt

Het lijkt erop dat de stijging het gevolg is van “agressiviteit” op de futures markt, meldt de Nederlandse analist Maartunn. Handelaren openden wederom massaal short posities om op een verwachte daling in te spelen. Vervolgens steeg de koers juist en werden hun posities geliquideerd waardoor de stijging in een versnelling terechtkwam.

Bitcoin short squeeze

Deze zogenaamde short squeeze zorgde ervoor dat $14 miljoen shorts in slechts 15 minuten werden geliquideerd, meldt On-Chain College. Volgens gegevens van CoinGlass werden in totaal meer dan $150 miljoen aan BTC shorts gisteren geliquideerd.

Institutionele spelers stortten grote bedragen

De analisten van Lookonchain melden daarnaast dat de stijging mogelijk het gevolg is van institutionele investeerders en fondsen die afgelopen week bijna $1,6 miljard in de crypto-markt stortten.

Stablecoin instroom naar exchanges

Dit lijkt bevestigd te worden door de grote instroom van stablecoins naar crypto exchanges, meldt analist Phi Deltalytics. De analist zegt dat de gemiddelde transactie grootte van stablecoins naar exchanges met 264% is gestegen. Deze stablecoins werden waarschijnlijk gebruikt om bitcoin te kopen.

Bitcoin NFT’s zeer populair

Mogelijk speelt ook de komst van non-fungible tokens (NFT) op Bitcoin een kleine rol. Sinds de lancering van Ordinals zijn NFT’s op Bitcoin zeer populair aan het worden en schiet de activiteit van het Bitcoin netwerk hard omhoog, meldt analist Dylan LeClair.

Advertisement

Bitcoin komt aan bij 200-weken moving average

De harde stijging betekent dat bitcoin inmiddels weer zeer dichtbij de beruchte 200-weken moving averages aankomt, die beide momenteel rond $25.000 liggen. Een doorbraak van de $25.000 zal dan ook als zeer bullish worden gezien door de markt, maar er ligt mogelijk nog wat weerstand.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Goud biedt nieuwe kansen na flinke daling

Goud heeft overigens niet zo’n sterke maand achter de rug en is zelfs met 4% gedaald en kwam gisteren op $59.000 per kilogram uit. Toch lijkt de goudkoers vandaag langzamerhand aan een herstel te beginnen waardoor de huidige prijs juist wellicht nieuwe kansen biedt voor investeerders.

Wat het investeren in goud op dit moment nog aantrekkelijker maakt is het feit dat GoldRepublic nieuwe gebruikers een fraai cadeau geeft: 1 gram goud ter waarde van zo’n 56 euro! Als je nu een account aanmaakt bij GoldRepublic en voor 100 euro aan goud, zilver of platinum koopt, ontvang je deze gram goud op je account.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Handel samen met Crypto Insiders

Zoek jij hulp met handelen? Heb je vragen en wil je technische analyses voor een groot aantal cryptomunten direct ontvangen? Word lid en probeer een Premium-lidmaatschap 30 dagen gratis. Hier delen onze analisten 24/7 hun marktkennis en de nieuwste analyses. Hier kan je ook direct in contact komen met verschillende marktexperts en crypto-enthousiastelingen die klaar staan om jou te helpen!

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement