Thom Derks Thom Derks
03/03/2023 20:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/03/2023 20:00

Bitcoin miljardair Michael Saylor verdacht van belastingontduiking

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Opluchting bij MicroStrategy: nieuwe regelgeving voor bitcoin bezit

Foto: JHVEPhoto/Shutterstock

In augustus 2022 gingen er al geruchten rond over mogelijke problemen voor MicroStrategy-bestuursvoorzitter Michael Saylor in verband met belastingontduiking. Nu komt het nieuws naar buiten dat het Openbaar Ministerie voor het District Columbia in de Verenigde Staten besluit om verder te gaan met een rechtszaak tegen Saylor.

Nieuw dieptepunt voor bitcoin ETF’s na dramatische week
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

‘Nooit inkomstenbelasting betaald’

Voormalig procureur-generaal Karl Racine van Washington D.C. kondigde in augustus 2022 een rechtszaak aan tegen Saylor en MicroStrategy, waarin hij beweerde dat de mede-oprichter “nooit enige inkomstenbelasting heeft betaald” en dat het bedrijf “samenspande” om hem te helpen bij belastingontduiking.

Volgens de autoriteiten ging het om meer dan 25 miljoen dollar aan belastingen, maar inclusief de boetes zou het bedrag op kunnen lopen tot 100 miljoen dollar. Dat is ook voor iemand als Michael Saylor een gigantisch bedrag.

Overigens is Racine al sinds januari niet meer in functie, nadat hij aankondigde zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen. De volgende bijeenkomst in de zaak tegen MicroStrategy en Saylor staat voor 10 maart op de planning. “De uiteindelijke uitkomst van deze zaak is op dit moment niet te voorspellen”, zo valt er te lezen in het dossier.

Opvallend is dat Saylor in dezelfde maand, in augustus 2022, ook aftrad als CEO van MicroStrategy. Dat maakt hem in deze natuurlijk alleen maar meer verdacht, want waarom zou je zoiets doen als je onschuldig bent.

Advertentie

MicroStrategy en bitcoin

Het is te hopen dat deze zaak geen al te grote gevolgen heeft voor MicroStrategy, want het beursgenoteerde bedrijf is nog altijd de grootste bitcoin-investeerder onder de bedrijven. Sinds de eerste aankoop van augustus 2020, is MicroStrategy erin geslaagd om een totaal van 130.000 bitcoin te verzamelen.

Helaas voor MicroStrategy is de bitcoin koers behoorlijk ver onder hun gemiddelde aankoopprijs gezakt. In totaal betaalde het ongeveer 4 miljard dollar voor zijn bitcoin, terwijl ze nu nog een waarde van om en nabij de 2,9 miljard dragen. Dat is een behoorlijk stevige daling.

Waar MicroStrategy in het begin nog regelmatig grote aankopen deed, horen we nu niet veel meer van het bedrijf. Wat dat betreft lijkt het erop dat er weinig ruimte meer is bij het bedrijf van mede-oprichter Michael Saylor om nog nieuwe aankopen te doen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie