Ivo Melchers Ivo Melchers
30/11/2023 17:44 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/11/2023 17:29

Bitcoin overwinning voor Champions League dromer PSV

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin overwinning voor Champions League dromer PSV

Foto: Orange Pictures/Shutterstock

De Nederlandse voetbalclub PSV heeft zich gisteren verzekerd van een ticket voor de achtste finales van de Champions League dankzij een historische comeback op het Spaanse Sevilla. De sportieve successen van de Eindhovenaren worden in zekere mate beïnvloed door de financiële middelen, waarbij Bitcoin (BTC) een interessante rol vervult.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

BTC op de balans bij PSV

PSV sloeg in augustus 2021 de handen ineen met de Nederlandse cryptobeurs Anycoin Direct. Voor een periode van twee jaar werd de Veghelse beurs de officiële cryptocurrency partner van PSV om het platform en crypto een groter podium te geven. Als uniek onderdeel van de samenwerking ontving de Eindhovense voetbalclub het volledige sponsorbedrag van het eerste jaar in bitcoin. In totaal ging het om 400.000 euro. Het markeerde een primeur binnen de Europese grenzen

Enkele maanden terug bracht PSV haar jaarverslag van het seizoen 2022-2023 uit met een nettowinst van 13 miljoen euro. Er werd bovendien vermeld dat het bitcoin-bezit op 30 juni van dit jaar gelijkstond aan 232.000 euro.

Dit vertegenwoordigde een indrukwekkende stijging van 63.000 euro, ofwel 37 procent, ten opzichte van de waarde van 169.000 euro van een jaar eerder. Deze waardestijging heeft de financiële flexibiliteit van PSV vergroot, wat de algehele kwaliteit van de selectie ten goede kan komen.

Inmiddels staat de bitcoin koers zo’n 25 procent hoger dan in juni, waardoor de financiële positie van de club verder is versterkt. Mocht bitcoin een nieuwe bullmarkt betreden, dan zou PSV wellicht meer geld op kunnen strijken dan de aanvankelijke 400.000 euro. Het zou de sponsordeal een stuk lucratiever maken en een extra bonus bieden die kan worden gebruikt om te investeren in spelers, faciliteiten of andere strategische projecten.

Het is echter belangrijk om op te merken dat de prijsschommelingen van bitcoin niet direct worden opgenomen in de financiële resultaten van PSV. Pas wanneer er wordt besloten om (een deel) te verkopen, kan de winst of verlies worden opgenomen.

Bijbehorende risico’s crypto volatiliteit

Ondanks de enorme waardestijging die bitcoin achter de rug heeft het afgelopen jaar, is het belangrijk te onthouden dat PSV te midden van de vorige bullmarkt zijn bitcoin-reis aftrapte. Destijds ontving PSV voor 400.000 euro aan bitcoins en dus staat het nog altijd op een ‘verlies’ wat dat betreft.

Het weerspiegelt de risico’s die de volatiliteit van bitcoin met zich meebrengt. Desalniettemin is er niets aan de hand wanneer PSV de bitcoins onaangeraakt in de wallet bij Anycoin Direct laat zitten. Pas wanneer de club besluit te verkopen, heeft het invloed op de financiële resultaten.

Het ontvangen van de sponsorgelden in fiatvaluta brengt vanzelfsprekend een stukje zekerheid met zich mee. Desondanks kan bitcoin of wellicht een andere crypto de financiële stabiliteit vergroten als de waarde ervan stijgt. Een voorzichtig evenwicht tussen het omarmen van innovatie en het beheren van de bijbehorende risico’s is hierbij essentieel. PSV deed dit bijvoorbeeld door het tweede jaar wel te kiezen voor fiatvaluta als gewenste betaalmiddel.

In het meest recente jaarverslag werd benadrukt dat de bitcoins van PSV niet voor de lange termijn worden vastgehouden. Voor PSV is het dus zaak om op het juiste moment de markt te verlaten. Met het overwinteren op het miljoenbal strijkt PSV zo’n 30 miljoen extra op. Wat dat betreft heeft de club wat extra ademruimte die het mogelijke risico van hun bitcoin-positie afdekt.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie