Ivo Melchers Ivo Melchers
07/10/2023 14:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/10/2023 14:33

Bitcoin gevonden op balans van PSV; verdiende dit jaar geld met crypto

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin gevonden op balans PSV; verdiende dit jaar geld met crypto

Foto: Orange Pictures/Shutterstock

In augustus 2021 werd de Nederlandse voetbalgrootmacht PSV de allereerste Europese voetbalclub die een sponsorovereenkomst volledig in bitcoin (BTC) uitbetaald kreeg. De reële waarde van deze inkomsten hebben gedurende 2022 vanzelfsprekend flinke klappen moeten incasseren alsmede de forse daling in de bitcoin koers. De Eindhovenaren hebben nu in een nieuw jaarverslag van het afgelopen seizoen naar buiten gebracht hoe het bitcoin-bezit er momenteel voorstaat.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin sponsorovereenkomst PSV

Voordat we het jaarverslag induiken, zetten we eerst even enkele details van de sponsorovereenkomst op een rijtje. Vlak voor de piek van de bullmarkt in 2021 sloeg PSV de handen ineen met de Nederlandse cryptobeurs Anycoin Direct. Het crypto-platform werd voor twee seizoenen aan PSV verbonden. Zoals gezegd werd het sponsorgeld in de vorm van bitcoin aan PSV overhandigd.

Het Eindhovens Dagblad liet vlak nadat de twee partijen met elkaar in zee waren gegaan weten dat Anycoin Direct zo’n 400.000 euro per seizoen betaald in ruil voor de verbintenis.

Een belangrijk detail is dat uitsluitend in het eerste jaar werd gekozen voor bitcoin als vorm van uitbetaling. In het twee jaar werd de vergoeding in cash afgerekend.

Bovendien werd de afspraak gemaakt dat PSV een vergoeding zou krijgen voor de kostprijs van reclame-uitingen in het geval dat de waarde van bitcoin hard zou dalen. De hardnekkige bearmarkt van 2022 heeft een groot deel van de waarde laten verdampen, maar het was niet genoeg om de clausule te activeren.

BTC op de balans: huidige stand van zaken

Op 29 september bracht PSV haar jaarverslag van het seizoen 2022-2023 naar buiten. De Rood-Witten hebben in totaal een nettowinst van 13 miljoen euro geboekt. Vanzelfsprekend komt ook het bitcoin-bezit naar voren op de balans.

Op 30 juni van dit jaar had PSV voor 232.000 euro aan crypto in handen Dit vertegenwoordigt vanzelfsprekend de bitcoins die Anycoin Direct aan PSV heeft betaald. Een jaar eerder stond de waarde van het bezit nog gelijk aan 169.000 euro. Dit betekent dat de waarde met 63.000 euro, oftewel met ongeveer 37 procent, is toegenomen.

PSV heeft direct kennis weten te maken met de enorme volatiliteit verbonden aan de crypto-wereld. Gedurende 2022 bleef er steeds minder over van de sponsorinkomsten, met november 2022 uiteraard als absoluut dieptepunt. Inmiddels staat de koers van bitcoin veelvuldig hoger en kan PSV wat dat betreft opgelucht adem halen.

In het jaarverslag wordt bovendien vermeld dat de bitcoins niet worden aangehouden voor de lange termijn, noch voor de verkoop als onderdeel van de normale bedrijfsactiviteiten.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie