Kevin Schijven Kevin Schijven
15/02/2023 09:26 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/02/2023 09:26

Bitcoin stijgt iets ondanks hogere CPI, grote beweging kan nog volgen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin stijgt iets ondanks hogere CPI, grote beweging kan nog volgen

Foto: TZIDO SUN/Shutterstock

Bitcoin (BTC) werd gisteren, zoals verwacht, even volatiel. Direct na de publicatie van de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) zakte de bitcoin prijs van $21.900 naar $21.600. Vervolgens schoot de BTC koers plotseling hard omhoog, ondanks dat de inflatiecijfers hoger uitkwamen dan verwacht. Rond $22.300 liep bitcoin echter tegen weerstand aan, maar de koers houdt vooralsnog stand boven $22.000. Op het moment van schrijven komt bitcoin uit op $22.100 op Binance en €20.605 op Bitvavo.

Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 1,9% in de plus. Het handelsvolume steeg in de afgelopen 24 uur met 21%. De totale marktkapitalisatie komt uit op $427 miljard en de dominantie op 41,6%. De Fear & Greed Index komt uit op 53 (Neutral).

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

CPI hoger dan verwacht, maar toch stijgt bitcoin?

Alhoewel we kort na CPI de volatiliteit zagen toenemen, was het relatief weinig. Bitcoin reageerde gisteren een stuk milder op de inflatiecijfers dan de afgelopen keren.

Nog opvallender is dat bitcoin juist steeg ondanks dat de inflatie met 6,4% hoger uitkwam dan de verwachte 6,2%. Dat suggereert mogelijk dat we het ergste van deze bearmarkt cyclus hebben gehad. Toch zijn er nog genoeg analisten en economen die waarschuwen dat het ergste nog kan volgen.

Hoe dan ook, is de hogere inflatie geen goed teken voor risicovolle assets als bitcoin. Het betekent namelijk dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, waarschijnlijk toch voor een meer hawkish beleid zal gaan en de rentes verder zal verhogen.

Dat krijgen we echter pas op 22 maart te weten, na de volgende Federal Open Market Committee (FOMC). Ondertussen lijkt de Amerikaanse dollar index (DXY) weer te willen stijgen en dat kan ook een slecht teken zijn voor risico-assets.

Advertentie

Bitcoin Short Squeeze

De koersstijging van gisteren was ook het resultaat van een zogenaamde short squeeze. Handelaren speculeerden op een daling met short posities en werden kort na CPI geliquideerd. Volgens gegevens van Coinglass werden gisteren zo’n $50 miljoen shorts geliquideerd.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Spannende dagen kunnen alsnog volgen voor bitcoin

Ondanks dat bitcoin minder heftig reageerde dan verwacht, kan het alsnog spannend worden in de aankomende dagen, meldt analist Skew. In de ogen van de analist maakt bitcoin zich namelijk klaar voor een grote beweging, die de koers of naar $28.000, of naar $19.000 kan brengen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin NFT een success met Ordinals

Tot slot blijken non-fungible tokens (NFT) op het Bitcoin netwerk een success te zijn met de lancering van Ordinals. Later vandaag volgt hierover meer op Crypto Insiders.

https://twitter.com/Data_Always/status/1625721774338867207

Analist waarschuwt: Bitcoin gaat niet stijgen na de halving
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Handel samen met Crypto Insiders

Zoek jij hulp met handelen? Heb je vragen en wil je technische analyses voor een groot aantal cryptomunten direct ontvangen? Word lid en probeer een Premium-lidmaatschap 30 dagen gratis. Hier delen onze analisten 24/7 hun marktkennis en de nieuwste analyses. Hier kan je ook direct in contact komen met verschillende marktexperts en crypto-enthousiastelingen die klaar staan om jou te helpen!

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie