Ivo Melchers Ivo Melchers
25/04/2023 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/04/2023 11:00

Bitcoin whale ontwaakt na 12 jaar: $11 miljoen aan BTC verplaatst

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto rally: whales slaan in, maar experts uiten zorgen over bitcoin

Foto: Illus_man/Shutterstock

Bitcoin (BTC) whales zijn de grote jongens binnen de Bitcoin gemeenschap die een godsvermogen aan de decentrale, digitale valuta in bezit hebben. Analysebedrijf Glassnode classificeert een adres als ‘whale’ wanneer het tussen de 100 en 1.000 BTC in handen hebt. Met de transparantie van de blockchain is het mogelijk om heel veel interessante informatie over de markt te verzamelen; waaronder stokoude bitcoins die na een lange winterslaap weer in beweging komen.

Vorige week kon je in het Bitcoin nieuws lezen dat een oude BTC whale na 10,5 jaar ontwaakt was uit zijn winterslaap. Iemand verplaatste namelijk 278 BTC uit een adres dat al 10,5 jaar niet meer actief was naar een totaal van 3 verschillende wallets.

Nu is het weer raak: na 12 jaar aan stilte heeft een bitcoin whale voor meer dan $10 miljoen aan BTC verplaatst.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

BTC whales komen tot leven

Het adres in kwestie stuurde 400 BTC in delen van 100 naar een andere adres met een cumulatieve waarde van $10,9 miljoen. On-chain data laat zien dat de totale kosten van deze mega transactie gelijk was aan 19.000 satoshis, ofwel $5,22.

Data van BitInfoCharts laat zien dat de wallet al sinds 2011 inactief was, toen het 900 BTC en vervolgens 100 BTC had ontvangen ter waarde van respectievelijk ongeveer $4.300 en $480.

De ontwaakte whale volgt een recente trend van lang slapende wallets die weer tot leven zijn geroepen. Sinds afgelopen donderdag is er in totaal namelijk bijna $80 miljoen aan bitcoin verplaatst door slapende whales.

De exacte reden voor het verplaatsen van het vermogen is echter onduidelijk en bovendien erg lastig te bepalen.

Advertisement

Whales slaan bitcoin in

Vorige week kon je al lezen dat investeerders momenteel flink aan het accumuleren zijn. Volgens Glassnode blijven de balansen van de zogeheten bitcoin shrimps, investeerders met minder dan 1 BTC, gestaag groeien. Analysebedrijf Santiment liet tevens weten dat de adressen met 100 tot 1.000 BTC in bezit ook weer aan het accumuleren zijn. Na een periode van maanden heeft deze groep namelijk weer meer dan 20% van de totale hoeveelheid circulerende bitcoin in handen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement