Simon Bosch Simon Bosch
06/05/2023 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/05/2023 11:00

Bitcoin whales doen iets anders dan de rest, wat zijn ze van plan?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto rally: whales slaan in, maar experts uiten zorgen over bitcoin

Foto: Illus_man/Shutterstock

Onlangs schreven we dat verschillende grote investeerders in bitcoin (BTC) na jaren complete stilte plotseling weer actief zijn geworden. Althans, dan concluderen we op basis van bepaalde transacties. Nieuwe data bevestigt dat dergelijke whales iets van plan zijn, en het zou een nadelig effect op bitcoin kunnen hebben.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Glassnode: bitcoin whales kopen weer

Blockchain-analist Glassnode schrijft op Twitter dat wallets met minimaal 10.000 BTC weer aan het verkopen zijn volgens de maatstaf Trend Accumulation Score. Een waarde die dichter tegen 1 aan zit (blauw) houdt in dat investeerders in een bepaalde categorie kopen, terwijl een waarde naar 0 toe (rood) betekent dat ze verkopen.

Het analysebureau suggereert dat de wallets met 10.000 BTC en meer soms laten zien dat ze slimmer zijn dan de rest van de markt en dat ze dus een leidende indicator zouden kunnen zijn.

Van halverwege maart tot begin april verkochten deze whales nog veel coins, maar de afgelopen weken zijn zij overgestapt op kopen. Ondertussen zijn de meeste andere investeerders hun coins aan het verkopen. De grotere whales zijn dus de vreemde eend in de bijt. Ook is opvallend dat de bitcoin koers in de tussentijd niet tot nauwelijks is veranderd, terwijl whales nu wel iets anders lijken te doen.

Glassnode-hoofdanalist Checkmate benadrukt op een reactie van een volger dat de maatstaf de wallets van exchanges buiten beschouwing laat. Deze wallets hebben doorgaans ook veel coins, transacties uit dit soort wallets kan aangeven dat investeerders hun coins naar hun eigen wallets in cold storage verplaatsen.

Advertentie

Bankencrisis de oorzaak voor kopende bitcoin whales?

Het is mogelijk dat de verkopen komen doordat de bankencrisis weer op begint te laaien. Afgelopen week werd bekend dat ook First Republic Bank (FRC) in financiële nood verkeert. Ook heeft de Federal Reserve aangekondigd de rentes nog verder op te voeren.

Veel investeerders zagen bitcoin en crypto in het algemeen de afgelopen tijd als beschermingsmiddelen tegen omvallende banken. Crypto vormt immers in theorie een alternatief financieel systeem. Het is dus mogelijk dat whales nog meer problemen met banken verwachten en denken dat bitcoin een goede oplossing blijft vormen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie