Rico Engelbarts
15/08/2018 18:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/08/2018 18:11

CBOE wil eerste zijn om Bitcoin-ETF te listen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) breekt volgende horde maar stuit op resistance vlak onder $11.000

CBOE Global Markets Inc, het Amerikaanse bedrijf dat eigenaar is van de Chicago Board Options Exchange en de effectenbeurs BATS Global Markets, wordt door velen gezien als de gedoodverfde favoriet om als eerste een Bitcoin-ETF (exchange-traded fund) te kunnen listen, maar er is nog veel werk aan de winkel om de benodigde goedkeuring hiervoor te krijgen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).
In een interview met Bloomberg erkent Chris Concannon, voorzitter en CEO van CBOE, dat het nog het een en ander zal vergen om de zorgen van de SEC weg te nemen, maar dat hij ervan overtuigd is dat de Amerikaanse waakhond zich “op een gegeven moment” haar goedkeuring voor een ETF zal uitspreken.
De SEC stelde vorige week een besluit over een voorgestelde Bitcoin-ETF van VanEck & SolidX Bitcoin Trust uit tot eind september, en zal haar beslissing hoogstwaarschijnlijk tegen die tijd opnieuw uitstellen. Mocht de Bitcoin-ETF van VanEck en SolidX uiteindelijk groen licht krijgen, zal deze gelist worden bij de CBOE. Eerdere ETF-voorstellen van de Winklevoss-tweeling (Gemini Trust Co.) en SolidXPartners Inc. alleen, werden door de SEC naar de prullenmand verwezen. De toezichthouder maakt zich zorgen over manipulatie in de grotendeels niet-gereguleerde digitale currency-markten.
De CBOE begon, evenals de eveneens in Chicago gevestigde CME Group Inc., eind vorig jaar Bitcoin-futures aan te bieden, wat de introductie van Bitcoin (BTC) op de reguliere financiële markt inhield. Hoewel de handelsvolumes van de Bitcoin-futures wel degelijk een stijgende lijn vertonen, zijn ze laag vergeleken met andere commodity-contracten zoals die voor goud en olie. Een BTC-ETF zou de handel in BTC-futures verhogen.
Volgens Concannon kunnen Bitcoin-futures, die worden verhandeld op gereguleerde markten, als basis dienen voor een ETF, in plaats van de onderliggende currency waaraan ze zijn gekoppeld:

Door de onderliggende futures eerst op de markt te hebben, voorafgaand aan een ETF, denk ik dat je een gezondere, meer volwassen markt hebt. De vraag met een futures-ETF is alleen; wat is het juiste niveau van liquiditeit? Het is nog nooit eerder getest.

Het moederbedrijf van de New York Stock Exchange (NYSE), Intercontinental Exchange (ICE), kondigde recentelijk ook al aan crypto-futures te introduceren, en wordt gezien als concurrent van de CBOE in de strijd wie als eerste een crypto-ETF op de markt zal brengen. Concannon:

Er is een gigantisch “first-mover advantage” in de ETF-wereld. Zodra de assets binnenstromen, hebben ze vaak de neiging dat te blijven doen. Dat hebben we gezien bij andere ETF’s.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie