Ivo Melchers Ivo Melchers
24/02/2024 20:36 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/02/2024 17:24

Crypto Rewind: Bitcoin waarschuwing ECB, opvallende ETF-week en meer

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto Radar: Bitcoin waarschuwing ECB, opvallende ETF-week en meer

Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Er is deze week weer een hoop gebeurd in het crypto-landschap. Zo heeft de Europese Centrale Bank (ECB) forse kritiek geleverd op Bitcoin (BTC), zijn er noemenswaardige data naar buiten gekomen wat betreft de vorige maand gelanceerde spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) voor bitcoin en schoot uniswap (UNI) in rap tempo met meer dan 70 procent de lucht in.

In dit overzicht zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen week op een rijtje.

$0 naar bitcoin ETF’s, is dat een slecht teken? Expert legt uit
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

ECB noemt Bitcoin ‘waardeloos’

De ECB heeft deze week in een blogpost stevige bedenkingen geuit over Bitcoin. Het is niet de eerste keer dat de bank haar negatieve standpunt over ‘s werelds grootste crypto duidelijk heeft gemaakt.

Volgens de bank heeft Bitcoin gefaald als wereldwijd decentraal betaalmiddel, heeft het geen intrinsieke waarde, is het zeer vervuilend en wordt het vooral gebruikt voor criminele doeleinden.

De ECB suggereert dat de recente lancering van spot ETF’s een positieve impuls is voor de reputatie, maar de feitelijke waarde blijft volgens hen onveranderd op nul.

Eind 2022 maakte de ECB een vergelijkbaar statement met een document genaamd ‘Bitcoins last stand’, maar sindsdien is de koers van bitcoin met maar liefst 200 procent gestegen.

Net als eerder reageert de crypto-community met verbazing over de hoeveelheid onjuiste informatie en partijdigheid in het nieuw gepubliceerde rapport.

Advertentie

Positieve Bitcoin ETF streak ten einde, maar gunstige weekcijfers

De nieuw op de markt gebrachte bitcoin spot ETF’s hebben een opvallende week achter de rug.

Allereerst beleefden de fondsen afgelopen dinsdag de drukste dag sinds de lancering op 11 januari. Het totale handelsvolume kwam namelijk uit op een absoluut record van bijna 2 miljard dollar.

Een dag later werd voor het eerst na 17 handelsdagen een netto-uitstroom waargenomen voor alle fondsen tezamen. Na een indrukwekkende streak stroomde er die dag 35,7 miljoen dollar uit de bitcoin ETF’s.

Het bleek echter niet het begin te zijn van een negatieve reeks. Op donderdag en vrijdag werden er namelijk weer uitstekende cijfers gemeld, van respectievelijke netto-instromen van 251,4 en 232,3 miljoen dollar. Dit blijkt uit data van BitMEX Research.

Belastingdienst waarschuwt: jongeren kennen de regels over crypto niet
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Uniswap koers explodeert na groot nieuws

Tot slot werd de cryptomarkt afgelopen vrijdag verrast met een verbluffende prijsstijging van uniswap.

De token van de grootste decentrale exchange (DEX) op Ethereum (ETH) schoot in iets meer dan een uur tijd met zo’n 70 procent de lucht. De koersexplosie werd hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een bestuursvoorstel van Eric Koen, governance lead van de Uniswap Foundation.

Hij wil vergoedingen van het platform evenredig verdelen onder UNI-houders om de ‘’veerkracht en decentralisatie van het bestuur van Uniswap te verbeteren’’.

Indien het voorstel groen licht krijgt, hebben tokenhouders de kans om te delen in de gegenereerde omzet van de decentrale beurs.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie