Erik Juffermans Erik Juffermans
23/02/2024 15:27 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/02/2024 12:59

Anti-Bitcoin uitspraken ECB onderuit gehaald door crypto-community

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Anti-bitcoin uitspraken ECB onderuit gehaald door crypto-community

Foto: 360b/Shutterstock

Gisteren bracht de Europese Centrale Bank (ECB) een zeer kritisch rapport naar buiten over Bitcoin (BTC). De centrale bank had letterlijk geen goed woord over voor het vlaggenschip van de crypto industrie. Volgens de ECB heeft bitcoin geen intrinsieke waarde, is het zeer vervuilend en wordt het vooral gebruikt voor criminele doeleinden. 

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin misinformatie

Maar hoe gegrond zijn deze claims van de ECB eigenlijk? Het laatste punt, dat bitcoin veelal gebruikt wordt door criminelen en terroristen is uiteraard een veelgehoord argument. Een recente studie van Chainalysis toont aan dat “0,34 procent van het transactievolume van crypto assets toerekenbaar is aan illegale activiteiten”. Dit percentage ligt voor bitcoin zelfs op 0,25 procent. 

Een relatief klein deel van de handelsactiviteit van bitcoin is dus te herleiden naar criminaliteit. Overigens ligt het criminele gebruik van de euro hoger, met 1 procent van de totale GDP van de euro.

De statements die de ECB maakt in het rapport zijn simpelweg misinformatie. Een ander punt dat de ECB maakt is dat bitcoin geen waarde heeft en dat het niet geschikt is als investeringsinstrument. Dit is een opmerkelijke claim aangezien bitcoin het best presterende investeringsinstrument is van de afgelopen 15 jaar.

Het rapport meent dat bitcoin te langzaam en te duur is om als betaalmiddel gebruikt te worden. Hoewel bitcoin inderdaad niet als dagelijks betaalmiddel wordt gebruikt, is het nog altijd sneller dat een SEPA transactie bijvoorbeeld. Een dergelijke banktransactie kan meerdere dagen in beslag nemen.

Schaamtevol rapport

Uiteraard wordt het argument dat Bitcoin mining vervuilend is ook aangehaald in het rapport. De schrijvers van het rapport gebruiken voor hun argumenten gedateerde studies. Als ze recente studies en ontwikkelingen hadden geraadpleegd zouden ze bijvoorbeeld weten dat het minen van bitcoin inmiddels wordt gebruikt voor het verduurzamen van elektriciteitsnetwerken. Ook fakkelen sommige mining bedrijven methaan af van vuilnisbelten en voorkomen op deze wijze in feite klimaatvervuiling.

Dit zijn slechts enkele van de tegenargumenten die tegen het ECB rapport gemaakt kunnen worden. Reacties verbazen zich over de hoeveelheid misinformatie in het rapport en totale partijdigheid ervan.

Mensen vergelijken het rapport met stukken anti-bitcoin tekst die tien jaar geleden nog wel eens de revue passeerden. Iemand anders noemt het schaamtevol dat in 2024 een van de hoogste Europese instituties met een dergelijk rapport naar buiten komt.

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie