Erik Juffermans Erik Juffermans
23/02/2024 15:27 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/02/2024 12:59

Anti-Bitcoin uitspraken ECB onderuit gehaald door crypto-community

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Anti-bitcoin uitspraken ECB onderuit gehaald door crypto-community

Foto: 360b/Shutterstock

Gisteren bracht de Europese Centrale Bank (ECB) een zeer kritisch rapport naar buiten over Bitcoin (BTC). De centrale bank had letterlijk geen goed woord over voor het vlaggenschip van de crypto industrie. Volgens de ECB heeft bitcoin geen intrinsieke waarde, is het zeer vervuilend en wordt het vooral gebruikt voor criminele doeleinden. 

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin misinformatie

Maar hoe gegrond zijn deze claims van de ECB eigenlijk? Het laatste punt, dat bitcoin veelal gebruikt wordt door criminelen en terroristen is uiteraard een veelgehoord argument. Een recente studie van Chainalysis toont aan dat “0,34 procent van het transactievolume van crypto assets toerekenbaar is aan illegale activiteiten”. Dit percentage ligt voor bitcoin zelfs op 0,25 procent. 

Een relatief klein deel van de handelsactiviteit van bitcoin is dus te herleiden naar criminaliteit. Overigens ligt het criminele gebruik van de euro hoger, met 1 procent van de totale GDP van de euro.

De statements die de ECB maakt in het rapport zijn simpelweg misinformatie. Een ander punt dat de ECB maakt is dat bitcoin geen waarde heeft en dat het niet geschikt is als investeringsinstrument. Dit is een opmerkelijke claim aangezien bitcoin het best presterende investeringsinstrument is van de afgelopen 15 jaar.

Het rapport meent dat bitcoin te langzaam en te duur is om als betaalmiddel gebruikt te worden. Hoewel bitcoin inderdaad niet als dagelijks betaalmiddel wordt gebruikt, is het nog altijd sneller dat een SEPA transactie bijvoorbeeld. Een dergelijke banktransactie kan meerdere dagen in beslag nemen.

Schaamtevol rapport

Uiteraard wordt het argument dat Bitcoin mining vervuilend is ook aangehaald in het rapport. De schrijvers van het rapport gebruiken voor hun argumenten gedateerde studies. Als ze recente studies en ontwikkelingen hadden geraadpleegd zouden ze bijvoorbeeld weten dat het minen van bitcoin inmiddels wordt gebruikt voor het verduurzamen van elektriciteitsnetwerken. Ook fakkelen sommige mining bedrijven methaan af van vuilnisbelten en voorkomen op deze wijze in feite klimaatvervuiling.

Dit zijn slechts enkele van de tegenargumenten die tegen het ECB rapport gemaakt kunnen worden. Reacties verbazen zich over de hoeveelheid misinformatie in het rapport en totale partijdigheid ervan.

Mensen vergelijken het rapport met stukken anti-bitcoin tekst die tien jaar geleden nog wel eens de revue passeerden. Iemand anders noemt het schaamtevol dat in 2024 een van de hoogste Europese instituties met een dergelijk rapport naar buiten komt.

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie