Ivo Melchers Ivo Melchers
12/05/2023 13:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/05/2023 13:15

DeFi op Bitcoin? Trustless Market maakt het mogelijk

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstpck/Camilo Concha

Decentralized finance (DeFi) en Bitcoin (BTC) zijn twee termen die eigenlijk nooit samen worden gebruikt. DeFi is de overkoepelende term voor decentrale financiële applicaties op de blockchain die mogelijk gemaakt worden door smart contracts. DeFi-producten draaien op smart contract-netwerken waarin Ethereum (ETH) de daadwerkelijke thuisbasis is voor deze wereld. Met het gebruik van de nieuwe technologie Ordinals heeft Bitcoin-ontwikkelaar Domo in maart een nieuwe experimentele tokenstandaard genaamd ‘BRC-20’ gelanceerd. Een groep ontwikkelaars hoopt nu als gevolg een ecosysteem voor DeFi te creëren op het netwerk van Bitcoin.

Langverwachte Bitcoin halving achter de rug, markt vol verwachtingen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Uniswap smart contract op Bitcoin

Het gaat hier om Trustless Market die erin is geslaagd om Uniswap’s smart contracts op het Bitcoin netwerk te publiceren. Het protocol heeft inmiddels dagelijkse volumes van 500.000 dollar opgeleverd, meer dan 2.000 gebruikers aangetrokken en laat liquiditeitsverschaffers 2 procent verdienen op iedere swap.

De komst van Ordinals in januari heeft de weg vrijgemaakt om non-fungible tokens (NFT’s) te plaatsen op de Bitcoin blockchain. Allerlei data kan worden toegeschreven aan individuele satoshi’s, oftewel de kleinste eenheid van BTC. Op tekst-gebaseerde inscripties kunnen worden gebruikt voor het creëren en verhandelen van BRC-20 tokens. Deze tokens op Bitcoin blijken razendpopulair te zijn, aangezien de marktkapitalisatie flink is gestegen in de afgelopen tijd

Een van de ontwikkelaars van Trustless Market, Punk3700, zei het volgende over de nieuwe dienst:

‘’We willen Bitcoin zo bruikbaar mogelijk maken. Dat betekent meer dan alleen als digitale valuta. Het is nog steeds super vroeg. Het voelt een beetje als Uniswap in 2018, maar het is heel leuk.’’

Advertentie

Bitcoin DeFi

Inmiddels zijn er al meer dan 14.000 tokens gelanceerd op het Bitcoin netwerk en staat de totale marktkapitalisatie op meer dan 500 miljoen dollar. De totale waarde van alle BRC-20 tokens overtrof eerder deze week zelfs al de 1 miljard dollar. Echter is het belangrijk om te vermelden dat de meeste van deze tokens meme-coins zijn, in plaats van tokens die een daadwerkelijke functie hebben.

Desondanks was het gebruik van BTC in DeFi-applicaties tot nu toe beperkt tot getokeniseerde representaties van bitcoin op andere netwerken zoals Ethereum. Zo is Wrapped Bitcoin (WBTC) een ERC-20 token waarmee je dus toegang krijgt tot de DeFi-wereld van Ethereum.

De komst van Trustless markets is dus nog altijd een leuke start voor de ontwikkeling van DeFi op Bitcoin.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie