Ivo Melchers Ivo Melchers
09/05/2023 16:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/05/2023 16:03

Explosieve groei: Tokens op Bitcoin netwerk blijken razendpopulair

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin kan onstuimig vandaag worden door cruciale inflatiecijfers

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Het Bitcoin (BTC) netwerk is sinds de start van het jaar inzetbaar voor meerdere doeleinden dan uitsluitend het overdragen van waarde middels de crypto zelf. De komst van Ordinals heeft het namelijk mogelijk gemaakt om non-fungible tokens (NFT’s) op de blockchain van Bitcoin te zetten. Sinds twee maanden is tevens de BRC-20 tokenstandaard geïntroduceerd tot het netwerk waardoor het mogelijk is om tokens te creëren op de blockchain van ’s werelds grootste cryptocurrency. Steeds meer meme-coins worden er gelanceerd en de allereerste BRC-20 token heeft inmiddels meerdere grote crypto exchanges bereikt.

MicroStrategy lanceert identiteitsbewijs op Bitcoin
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Enorme groei Bitcoin tokens

De mogelijkheid om tokens te creëren op de Bitcoin blockchain én de huidige hype omtrent meme-coins die gaande is, is de perfecte som voor een enorme groei in marktkapitalisatie van BRC-20 tokens.

Volgens brc-20.io bedraagt de marktkapitalisatie van alle BRC-20 tokens tezamen momenteel $721 miljoen. Gisteren naderde de totale waarde zelfs de magische grens van $1 miljard, maar de huidige correctie wist het bereiken van deze mijlpaal te voorkomen. Desondanks is de groei in marktkapitalisatie nog steeds zeer indrukwekkend. Zowel het aantal tokens als de marktwaarde van deze BRC-20 tokens zijn ontzettend hard gestegen de afgelopen tijd.

De flinke daling, percentagewijs, in totale marktkapitalisatie illustreert tevens hoe volatiel deze nieuwe markt is.

BRC-20 is een experimenteel raamwerk voor het creëren van fungibele tokens op Bitcoin met behulp van Ordinals. Op tekst gebaseerde inscripties worden gebruikt om deze tokens te creëren en te verhandelen.

De populariteit van BRC-20-tokens heeft een merkbare invloed op het netwerk in zijn geheel. Data van Dune laat zien dat op zondag maar liefst 65% van alle Bitcoin-transacties gerelateerd waren aan BRC-20 tokens. Ook kon je gisteren in het Bitcoin nieuws lezen dat Binance de BTC-opnames tijdelijk stopte vanwege netwerkcongestie. De inkomsten die miners uit transactiekosten halen zijn nu af en toe zelfs hoger dan de inkomsten uit de block rewards.

Advertentie

Eerste BRC-20 token gelist op grote exchanges

De experimentele tokenstandaard werd begin maart aangekondigd door de bitcoin-ontwikkelaar Domo. Hij bracht tevens een token genaamd ‘Ordi (ORDI)’ op 8 maart tot leven. Deze token is momenteel de grootste BRC-20 token en heeft op het moment van schrijven een marktkapitalisatie van meer dan $400 miljoen.

Gisteren werd ORDI genoteerd op zowel Crypto.com als Gate.io, wat suggereert dat de experimentele token steeds meer adoptie wint.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie