Robin Hazekamp Robin Hazekamp
04/12/2023 18:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/12/2023 17:49

El Salvador boekt enorme bitcoin winst na stijging boven $40k

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
El Salvador boekt enorme bitcoin winst na stijging boven $40k

Foto: AlyoshinE/Shutterstock

De president van El Salvador meldt dat de bitcoin (BTC) investering van het land na veel kritiek toch flinke winst heeft gedraaid. Het land in Midden-Amerika heeft als een van de weinigen een flinke hoeveelheid bitcoin in de staatskas. Nu de bitcoin koers hard aan het stijgen is en de $40 duizend heeft doorbroken staan ze meerdere procenten in het groen.

Nieuw dieptepunt voor bitcoin ETF’s na dramatische week
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

El Salvador boekt miljoenenwinst na kritiek op bitcoin investeringen

De El Salvadoraanse president Nayib Bukele heeft bekendgemaakt dat de bitcoin investering van het land flinke winst produceert. Op X, voorheen Twitter, schrijft hij: 

“El Salvador’s bitcoin investeringen staan in het zwart! Na duizenden artikelen die kritiek uitten over onze vermoedelijke verliezen. (…) Als we nu zouden verkopen zouden we niet alleen onze investering 100% terugkrijgen maar ook een winst van $3,6 miljoen maken.”

Op basis van deze aankondiging is men aan het rekenen geslagen om er achter te komen hoeveel bitcoin het land momenteel heeft. Er wordt vermoed dat El Salvador 2.762 bitcoin bezit, ter waarde van $114,1 miljoen. Deze schatting is voornamelijk gebaseerd op de tweets van Bukele en kan dus enigszins afwijken van de realiteit. 

Bukele is naast president ook een belangrijk zakenman. Hij is een van de verantwoordelijken voor de bitcoin strategie van El Salvador. Op 17 november 2022 kondigde hij nog aan dat het land vanaf toen iedere dag één bitcoin zou kopen. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat bitcoin een legitiem betaalmiddel is in het land. 

Advertentie

Bitcoin legaal in meerdere landen, VS bezit het meest

El Salvador is het eerste land dat bitcoin als legitiem betaalmiddel heeft aangenomen. Hij schreef daarmee geschiedenis voor de crypto industrie. Naast El Salvador heeft ook de Centraal Afrikaanse Republiek bitcoin in de staatskas, waar het ook een legitiem betaalmiddel is.

Bijzonder is dat van alle landen de Verenigde Staten toch verreweg de meeste bitcoins in zijn bezit heeft. Terwijl bitcoin geen wettelijk betaalmiddel is in het land en de staat ook geen investeringen in de token heeft gedaan. Toch heeft de Verenigde Staten 200 duizend bitcoins in zijn bezit, ter waarde van $8,3 miljard. 

De reden hiervoor is voornamelijk het Federal Bureau of Investigation (FBI). De veiligheidsdienst heeft over de jaren heen honderdduizenden bitcoin afgepakt van criminelen. Het betreft bekende namen zoals Jimmy Zhong. Hij werd opgepakt nadat de Amerikaanse belastingdienst erachter kwam dat hij $3,4 miljard aan illegale bitcoin in zijn bezit had.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie