Ivo Melchers Ivo Melchers
18/11/2023 09:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/11/2023 16:58

Baanbrekende Bitcoin strategie El Salvador werpt nu zijn vruchten af

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Baanbrekende Bitcoin strategie El Salvador werpt nu zijn vruchten af

Foto: Guayo Fuentes/Shutterstock

El Salvador, ’s werelds eerste land dat bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel heeft aangenomen, kondigde exact een jaar geleden een opmerkelijke dollar cost averaging (DCA) strategie aan om haar bitcoin-schatkist uit te breiden. Inmiddels staat de bitcoin koers er heel anders voor en kunnen we wel stellen dat het een slimme zet is geweest van het Midden-Amerikaanse land.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

120% stijging BTC koers

Op 17 november vorig jaar kondigde Nayib Bukele, de president van El Salvador, aan dat het land één dag later een bijzonder aankoopbeleid van start zou laten gaan. Hij liet namelijk weten dat El Salvador vanaf 18 november iedere dag één bitcoin aan zou schaffen.

Dit is een klassiek voorbeeld van de beproefde DCA-strategie. Ongeacht de prijs van bitcoin breidt El Salvador met regelmatige intervallen haar BTC-bezit uit. Normaliter kiest een investeerder doorgaans voor een vast bedrag, maar de voorkeur van El Salvador ging dus uit naar een vaste BTC-hoeveelheid.

Een jaar geleden bevond de crypto-industrie zich nog in een vurige storm, te midden van de dramatische neergang van cryptobeurs FTX. De bitcoin prijs bedroeg die dag slechts 16.000 dollar.

Het is onduidelijk of El Salvador zich nog steeds aan haar beleggingsstrategie houdt. Mocht dit het geval zijn, dan heeft het 365 bitcoins verzameld voor een totaal bedrag van 9,5 miljoen dollar. Als je tegen de huidige koers van 36.500 dollar een totaal van 365 BTC zou willen kopen, kost dit je meer dan 13,3 miljoen dollar. In die zin was het een slimme keuze om de investering te spreiden.

Advertisement

Bitcoin bezit El Salvador

Voordat El Salvador ervoor koos om iedere dag één BTC te kopen, stond het totale bezit gelijk aan 2.381 BTC. Dit totaal is geaccumuleerd middels een groot aantal aankopen van meestal honderden bitcoins per keer. De gemiddelde aankoopprijs voor deze stapel staat gelijk aan 44.300 dollar.

Toen de DCA-strategie werd ingeluid, stopte het land tevens met het publiekelijk maken van haar exacte bezit. Om die reden kunnen we niet het huidige BTC-vermogen achterhalen. Het gebrek aan transparantie heeft bovendien tot veel scepsis geleid binnen de crypto-gemeenschap.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement