Robin Hazekamp Robin Hazekamp
13/07/2023 17:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/07/2023 17:30

Europa’s eerste spot Bitcoin beursfonds komt eraan

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Ray Dalio:

Foto: Alessandro Mancuso C/Shutterstock

Na een lange tijd vertraging, krijgt Europa toch zijn eerste spot bitcoin (BTC) exchange-traded fund (ETF), of beursgenoteerd fonds. De bitcoin-ETF wordt gefaciliteerd door Jacobi Asset Management, een vermogensbeheerder uit Londen voor digitale valuta.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin spot ETF primeur in Europa

De eerste Europese spot bitcoin-ETF is een feit. Het handelsproduct moest eigenlijk in juli 2022 al lanceren op de Euronext beurs in Amsterdam. Echter werd de lancering uitgesteld vanwege de ineenstorting van het Terra (LUNA) project destijds. Toen niet veel later ook de enorme crypto exchange FTX failliet ging, was het onzeker of de lancering van de ETF nog door zou gaan.

Echter is de interesse in spot bitcoin-ETF’s de afgelopen tijd rap toegenomen, waardoor de lancering eind dit jaar toch zal plaatsvinden. In 2021 werd de ETF al goedgekeurd door de Guernsey Financial Services Commission (GFSC). 

De Jacobi bitcoin-ETF krijgt de beursticker BCOIN. Een spot bitcoin-ETF is een beursfonds met een grote hoeveelheid bitcoin in opslag. Door in de ETF te investeren koopt men niet direct bitcoin, maar in plaats daarvan aandelen van de ETF. Als de bitcoin koers stijgt, gaan ook de BCOIN aandelen omhoog. Zo hoeven institutionele beleggers zelf geen bitcoin te bewaren.

Advertentie

Bitcoin spot ETF geweigerd door SEC

De ETF is een anders gestructureerd dan de al bestaande exchange-traded notes (ETN’s) van bitcoin in Europa. Bij een ETN heeft een investeerder een schuldbewijs in plaats van een aandeel in het bedrijf. Bij ETF’s kan er geen hefboomeffect plaatsvinden en worden er ook geen derivaten gebruikt, waardoor ze een stuk minder vatbaar moeten zijn voor marktmanipulatie.

De aanvraag voor de spot bitcoin-ETF van Jacobi werd, zoals eerder geschreven, al goedgekeurd in Europa in 2021. Echter gaat het er in de Verenigde Staten heel anders aan toe. Tot nu toe zijn alle spot bitcoin-ETF’s door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) afgewezen. Afgelopen maand werd weer een enorme reeks aan aanvragen ingediend, waaronder een door de enorme vermogensbeheerder BlackRock.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie