Timo Bult Timo Bult
07/12/2019 10:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/12/2019 10:45

Facebook gaat in hoger beroep in zaak John de Mol en neppe bitcoin (BTC)-advertenties

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Facebook gaat in hoger beroep in zaak John de Mol en neppe bitcoin (BTC)-advertenties

Het social-mediaplatform Facebook gaat in hoger beroep in de zaak die John de Mol tegen de gigant heeft aangespannen. Facebook kreeg eerder nog te horen dat het neppe bitcoin (BTC)-advertenties waarin De Mol te zien was, moet gaan tegenhouden. Dit zou voor Facebook echter een aantal technische probleemstukken opleveren, zo meldt een woordvoerder van het bedrijf.
De advertenties waar het in deze zaak om draait zorgen al langer voor problemen. Al in april van dit jaar deed NOS melding van €1,7 miljoen aan schade die de advertenties met daarin bekende Nederlanders veroorzaakt zouden hebben. De bedrijven achter de advertenties proberen slachtoffers over te halen in bitcoin te investeren via louche bedrijven.
Uit onderzoek van Brandpunt+ bleek eerder dit jaar dat zes bedrijven zich bezighouden met de advertenties. Tussenpersonen zouden maar liefst €530 per slachtoffer kunnen verdienen.
Mediamagnaat John de Mol besloot Facebook in juni aan te klagen naar aanleiding van nepadvertenties waarin hijzelf te zien is. Hij stelde destijds dat Facebook te weinig doet om de advertenties te voorkomen. De Mol kreeg steun van andere BN’ers die ook in de advertenties te zien zijn zoals Eva Jinek en Jort Kelder.
In november besloot de rechter dat Facebook de advertenties moet verwijderen en voorkomen. Tevens moet Facebook gegevens van de bedrijven achter de advertenties aan De Mol geven. Nu gaat Facebook dus in hoger beroep omdat het vonnis een aantal vraagstukken oplevert. Zo stelt een woordvoerder van Facebook:

Zo moeten we bijvoorbeeld bij het filteren ook naar de landing pages [pagina’s waar men belandt na het klikken op een advertentie of link] van andere websites kijken, terwijl deze niet onder onze controle staan.

De Mol stelt dat de beslissing van Facebook “tekenend” is voor de houding van Facebook. Volgens hem zou het “Facebook sieren als het bedrijf zich bij het oordeel van de rechter zou neerleggen,” meldt hij via zijn woordvoerster:

Dat oordeel is immers voor een belangrijk deel ingegeven door consumentenbescherming en dat zou ook bij Facebook hoog in het vaandel moeten staan.

Was dit de dip voor bitcoin (BTC)? Technisch analist David van Ineveld heeft zojuist weer een nieuwe wekelijkse analyse online staan!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie