Tim Kamp Tim Kamp
09/01/2024 11:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/01/2024 09:21

In aanloop naar Bitcoin ETF deelt SEC-hoofd opmerkelijke waarschuwing

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
In aanloop naar Bitcoin ETF deelt SEC-hoofd opmerkelijke waarschuwing

Foto: Tada Images/Shutterstock

Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), heeft gewaarschuwd voor de volatiliteit en risico’s van crypto. Deze waarschuwing komt op een moment dat de crypto-industrie in spanning afwacht op mogelijke goedkeuring van een Bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Fund (ETF).

Bitcoin ETF’s kunnen bullmarkt inluiden – goed nieuws voor de koersen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Gensler waarschuwt voor cryptofraude

Gensler benadrukt in zijn posts op X (voorheen Twitter) dat de toenemende volatiliteit in de cryptomarkt gevaarlijk kan zijn. Daarnaast wijst hij op het risico dat investeerders lopen bij het betreden van de volatiele cryptomarkt. Hij waarschuwde specifiek voor de witwitter.com/…r/status/1744383655999385967ld schommelende prijzen van verschillende crypto, wat kan leiden tot aanzienlijke verliezen voor onervaren investeerders.

“Investeringen in crypto-activa kunnen ook buitengewoon riskant zijn en zijn vaak volatiel”, begint Gensler. “Een aantal belangrijke platforms en crypto-activa zijn insolvent geworden en/of hebben waarde verloren. Investeringen in crypto-activa blijven onderhevig aan aanzienlijke risico’s”, sluit de SEC-voorzitter mee af.

Volgens Gensler zijn investeringen in crypto-activa niet alleen buitengewoon riskant, maar ook vaak onderhevig aan aanzienlijke prijsschommelingen. Zijn bezorgdheid komt op een moment dat de cryptowereld in spanning afwacht of de SEC groen licht zal geven voor Bitcoin Spot ETF’s.

Advertentie

Opvallende timing: Bitcoin ETF om de hoek

Gensler zegt dan wel niks over de Bitcoin ETF, maar de timing is zeer opvallend te noemen. Zijn X-posts kwamen slechts enkele uren nadat vermogensbeheerders gewijzigde S-1 formulieren indienden voor hun voorgestelde ETF’s. Inmiddels heeft de SEC aanvullend commentaar gegeven en is het wachten tot nieuwe gewijzigde indieningen vanuit de uitgevers.

De toezichthouder zal uiterlijk morgen met een besluit moeten komen voor de gezamenlijke aanvraag van ARK Invest en 21Shares. Naar verwachting zal de SEC meerdere aanvragen tegelijk goedkeuren, om zo een concurrentievoordeel te voorkomen.

Gensler gaat in zijn posts verder in op de gevaren van crypto-oplichters, die ook in 2023 een flinke buit hebben geslagen. “Oplichters blijven profiteren van de toenemende populariteit van crypto-activa om particuliere beleggers te lokken naar oplichtingspraktijken”, aldus Gensler.

“Deze investeringen blijven doordrenkt van fraude, met valse muntaanbiedingen, Ponzi- en piramidespelen, en regelrechte diefstal waarbij een projectpromotor verdwijnt met het geld van investeerders”, sluit hij mee af.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie