Simon Bosch Simon Bosch
26/02/2023 08:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/02/2023 08:00

Kan crypto 1 miljard gebruikers halen tegen 2025?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Chinnapong

In de afgelopen bullmarkt bleek dat de crypto-markt veel harder groeide dan het internet in haar beginjaren. Macro-goeroe Raoul Pal constateerde onlangs zelfs dat crypto tegen 2030 wereldwijd zo’n 5 miljard gebruikers heeft. Nieuwe informatie laat zien dat dit misschien wel eens zou kunnen kloppen, maar ook dat het ingewikkeld ligt.

Bitcoin ETFs dichtbij goedkeuring in Hongkong, primeur voor Azië
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Crypto populariteit overdreven?

De analyse van Pal hield in dat de wereld van cryptocurrencies veel harder groeit dan het internet. In totaal zou de crypto-industrie twee jaar geleden zo’n 295 miljoen gebruikers hebben gehad. Ter vergelijking; toen het internet net zo ‘oud’ was had het er slechts 119 miljoen. De crypto-markt groeit dus jaarlijks met gemiddeld 137%. De groei van het internet wordt geschat op 43% tot 76% per jaar.

CryptoSlate heeft opnieuw gekeken naar deze zienswijze. De crypto-website constateert dat er wel haken en ogen aan het model zitten. Het is niet gemakkelijk om te meten hoeveel gebruikers er in crypto zijn. Voor het internet had je misschien al snel genoeg aan het tellen van het aantal internetaansluitingen, maar dat werkt niet in crypto-land.

Je kunt als individu bijvoorbeeld meerdere crypto wallets hebben. Zo lijkt het alsof er meerdere personen actief zijn in de industrie, terwijl je in realiteit gewoon je risico probeert te spreiden door niet al je coins in één wallet te bewaren. Ook kunnen mensen vergeten hoe ze cryptocurrencies van hun wallets moeten halen, waardoor de wallets volkomen onbruikbaar worden. En crypto exchanges gebruiken vaak slechts een paar wallets voor een groot aantal gebruikers. Dat maakt het plaatje nog ingewikkelder.

De crypto-krant haalt een rapport van Wells Fargo aan, dat beschrijft dat de industrie nog lang niet het punt van massa-adoptie heeft bereikt. In plaats daarvan zou de markt eerder vergelijkbaar zijn met het internet einde jaren ‘90. Net als het internet zou de crypto-markt eerst wel eens een plateau kunnen vinden.

Advertentie

Model klopt misschien toch wel

Toch houdt CryptoSlate een rooskleurige bril op. Zo groeit Coinbase jaarlijks gemiddeld met 92%. Dat is nog steeds fors sneller dan het internet. Maar het internet zag een flinke dip in interesse door de DotCom-bubbel. Hierna groeide de industrie slechts met 17% per jaar.

Zelfs als dat gebeurt hoeft dat geen ramp te zijn voor crypto. Met 17% per jaar zou het volgens CryptoSlate tegen 2025 ongeveer 900 miljoen gebruikers kunnen hebben. Bijna 1 miljard dus. Op het moment zouden ongeveer 605 miljoen mensen in crypto zitten. Zelfs met een groei van 17% is 1 miljard mensen dus misschien nog haalbaar.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie