Ivo Melchers Ivo Melchers
15/03/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/03/2023 19:30

Morgan Stanley: ‘’Bitcoin staat niet los van traditionele banksysteem”

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Sergei Elagin

Terwijl zorgen over traditionele banken toenemen na de gedwongen sluitingen in de Verenigde Staten, zou dit het moment van bitcoin (BTC) moeten zijn om te schitteren volgens bankengigant Morgan Stanley. Dit heeft ermee te maken dat holders van bitcoin hun eigen bank kunnen zijn en hiermee beschermd worden voor tegenpartijrisico.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin als reactie op bankendrama

De Bitcoin whitepaper is zes weken na de dramatische ineenstorting van Lehamn Brothers in 2008 uitgebracht. De huidige bankendrama is dus exact waarom Bitcoin tot leven is gekomen.

Morgan Stanley merkt dan ook op dat Bitcoin ontworpen is op een maner waarmee mensen waarde in een eigen wallet kunnen bewaren zonder dat er een tussenpersoon nodig is om de waarde voor hen op te slaan of transacties mogelijk te maken.

Door je eigen private keys in bezit te hebben, is er niemand anders die je vertrouwen hoeft toe te kennen buiten jezelf om. Wanneer je jouw bitcoin bij een crytpo exchange bewaart, zijn zij de feitelijke eigenaar van jouw BTC. Not your keys, not your crypto is niet voor een niets een bekend gezegd binnen de wereld van crypto.

Op social media maken voorstanders van crypto en de onderliggende blockchain gebruik van de huidige bankencrisis. Zo zei The Block-redactreur Frank Chaparro het volgende: ”letterlijk long op bitcoin, short op banken. Het is zover”.

Advertentie

Bitcoin niet geïsoleerd van bankensysteem

Echter is Morgan Stanley ook van mening dat bitcoin in de praktijk ‘’niet geïsoleerd is van het traditionele banksysteem’’, aangezien de BTC koers ondersteund wordt door ‘’USD-bankliquiditeit waardoor het wordt verhandeld als een speculatief activum in plaats van een valuta’’, aldus het onderzoeksrapport van Morgan Stanley.

Hoewel het Bitcoin-netwerk losstaat van de traditionele banken, wordt de prijs van BTC, en dus zijn koopkracht, nog steeds beïnvloed door het beleid van de centrale bank en heeft het banken nodig om de instroom in de cryptomarkt te vergemakkelijken.

Analisten van Morgan Stanley, Sheena Shah en Kinji C Steimetz, schreven het volgende hierover:

‘’Crypto prijzen stegen snel in 2020/21 als gevolg van monetaire expansie van de centrale bank, waardoor kapitaal van de traditionele fiat-bankwereld naar de crypto-wereld verhuisde.’’

Te midden van de huidige bankendrama wist bitcoin weer boven de 200-weken moving average (MA) uit te stijgen. Echter is de koers na een kleine correctie hier momenteel in gevecht: op het moment van schrijven komt de koers net boven de $25.000 uit.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie