Ivo Melchers Ivo Melchers
17/03/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/03/2023 12:00

Ondergang banken zorgt voor meer BTC en ETH in eigen beheer

Nieuws
Bitcoin adoptie kent geen rem: interesse bereikt recordhoogte

Foto: Shutterstock/Mykhaylo_Kozelko

In minder dan een week tijd hebben drie banken het leven moeten laten: Silvergate, Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank. Deze omgevallen banken waren tevens verweven met de crypto sector, aangezien een groot deel van de investeringen via deze banken verliepen.

Te midden van alle financiële onrust wist bitcoin (BTC), nadat het in eerste instantie zijn correctie voortzette, flink de lucht in te schieten. UIteraard trok de koning der cryptocurrencies de rest van de cryptomarkt met zich mee. Data van Glassnode laat tevens zien dat self-custody van bitcoin en ethereum (ETH) enorm is toegenomen in de afgelopen week als gevolg van alle zorgen omtrent de bankensector.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

BTC en ETH in eigen beheer

Door gebruik te maken van een self-custodial wallet heb je zelf de private keys in beheer. Hiermee ben jij ook echt de daadwerkelijke eigenaar van jouw bitcoin en/of ethereum. Er komt geen dienstverlener of derde partij bij kijken en transacties gaan rechtstreeks van jou naar de ontvanger. Je bent als het ware je eigen bank.

Wanneer je ervoor kiest om jouw bitcoin te stallen bij een crypto exchange zul je niet de private keys in bezit hebben. Met het bekende gezegde binnen de crypto wereld in het achterhoofd, ‘’not your keys, not your crypto’’, is de cryptobeurs in principe de eigenaar van ‘jouw’ crypto.

Toen het nieuws over de SVB bekend werd, zochten investeerders hun toevlucht in bitcoin en ethereum, met opmerkelijke uitstromen op beurzen. Ongeveer 0,144% van alle BTC en 0,325% van alle ETH in omloop werden van cryptobeurzen opgenomen. Bij de ineenstorting van cryptobeurs FTX zagen we een soortgelijke ontwikkeling: mensen worden er massaal aan herinnerd dat het zijn van je eigen bank de beste optie is.

Advertentie

Bitcoin als reactie op de financiële crisis

Het huidige bankendrama is exact waarom Bitcoin in 2008 tot leven is geroepen. De whitepaper van Bitcoin is namelijk zes weken na het omvallen van de Lehman Brothers in 2008 uitgebracht door Satoshi Nakamoto. De CEO van hardware wallet fabrikant Trezor, Josef Tětek, zei dan ook dat het omvallen van banken een duidelijke herinnering is waarom we bitcoin nodig hebben.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin koers crasht 8% tot $65.000, extreme verliezen voor altcoins
Ethereum ETF goedkeuring veroorzaakt verkoopgolf en massale liquidaties
Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?
Advertentie