Simon Bosch Simon Bosch
13/01/2024 11:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/01/2024 11:01

Overheid Zuid-Korea waarschuwt voor handel in bitcoin ETF’s

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Op woensdag keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de eerste spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) goed. Zodoende was donderdag de eerste dag voor elf nieuwe bitcoin-beursfondsen, maar niet iedereen is er even blij mee. Ook de overheid van Zuid-Korea kijkt met argusogen naar de ontwikkeling en waarschuwt investeerders.

Bitcoin miners houden vast aan miljarden – koersstijging verwacht
Bitcoin miners houden vast aan miljarden - koersstijging verwacht

Beurswaakhond sceptisch op bitcoin spot-ETF’s

In een persbericht constateert de Financial Services Commission (FSC) van Zuid-Korea dat buitenlandse beursfondsen niet per definitie voldoen aan de Zuid-Koreaanse wetgeving. Wat deze wetgeving precies inhoudt en waarom de beursfondsen wellicht niet voldoen aan de eisen vertelt de instantie niet.

Wel verklaart het dat de crypto-industrie in het land wordt gereguleerd en dat gebruikers van digitale activa door de wet worden beschermd sinds afgelopen juli. Door de raakvlakken met de crypto-industrie van de Verenigde Staten zegt de FSC verder onderzoek te doen naar de nieuwe spot-ETF’s.

Het persbericht is opvallend, want de Amerikaanse SEC was zelf erg lang sceptisch op de nu goedgekeurde aanvragen. Ze zouden gebruikt kunnen worden voor marktmanipulatie. Daarom hebben de fondsen extra maatregelen genomen om dit te voorkomen. Dit gaf de SEC klaarblijkelijk genoeg vertrouwen om de fondsen goed te keuren. Toch blijft de Zuid-Koreaanse beurswaakhond dus erg voorzichtig.

Advertentie

Bitcoin spot-ETF’s al direct populair

Dat betekent dat Zuid-Koreaanse aandelenbrokers in de toekomst de beursfondsen misschien helemaal niet aan mogen bieden. Zij moeten namelijk zelf financiële producten toevoegen aan hun aanbod – dat gebeurt niet automatisch als een nieuw aandeel verschijnt.

In ieder geval is er in de Verenigde Staten veel interesse in de beursfondsen. Zo was Robinhood één van de brokers die al snel ondersteuning heeft toegevoegd voor de fondsen.

Ook zagen de 11 verschillende fondsen al op de eerste dag flinke handelsvolumes. Het betreft een grote verbetering ten opzichte van de op futurescontracten gebaseerde ethereum (ETH) beursfondsen die in de herfst van 2023 zijn goedgekeurd.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie