Roy van Krieken Roy van Krieken
14/06/2022 19:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/06/2022 19:15

Wordt Crypto Vaak voor Criminele Doeleinden Gebruikt?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Syda Productions/Shutterstock

Door de enorm snelle groei van de crypto industrie lijkt het erop dat het gebruik van cryptocurrencies voor illegale doeleinden steeds verder afneemt. Volgens CipherTrace is het percentage van de totale crypto activiteit dat met criminele praktijken te maken heeft behoorlijk afgenomen de laatste paar jaar. 

Man verloor half miljoen in bitcoin, maar wint nu tóch
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Crypto criminaliteit

Het wordt vaak aangehaald door regulatoren en overheden over de hele wereld; de crypto industrie zou een thuishaven zijn voor witwassers, fraudeurs en zelfs terroristen. Echter, volgens de feitelijke data kan deze conclusie helemaal niet getrokken worden. Slechts een minuscuul deel van alle crypto activiteit is te herleiden tot criminele activiteit.

Blockchain analyse bedrijf CiperTrace schat dat slechts tussen de 0,10% en 0,15% van alle crypto activiteit voor illegale doeleinden werd gebruikt. Dit is een gigantische daling met het jaar ervoor. In 2020 lag dit percentage namelijk nog tussen de 0,62% en 0,65%. Deze resultaten werden gedeeld in het nieuwe Cryptocurrency Crime and Anti-Money Laundering rapport van CiperTrace dat gisteren werd gepubliceerd door CipherTrace

DeFi hacks

In dit rapport wordt ook gekeken naar de hoeveelheid waarde die werd gestolen bij hacks van decentralized finance (DeFi) platformen. Volgens CipherTrace werd er in 2021 en in het eerste kwartaal van 2022 voor maar liefst $2,4 miljard gestolen uit dergelijke platformen. 

De helft van dit bedrag is afkomstig uit slechts twee grote hacks. De Ronin hack in maart van dit jaar waar hackers zeker $650 miljoen buit wisten te maken en de hack van het Poly Network in augustus van 2021.

Advertentie

Bitcoin regulatie door overheden

Ondanks dit aanzienlijke bedrag durft CipherTrace te stellen dat de crypto industrie vandaag de dag veiliger is dan ooit. Doordat de markt zo enorm snel is gegroeid de afgelopen paar jaar, zijn ook toezichthouders zich meer gaan bemoeien. Zij nemen steeds vaker actie om investeerders tegen malafide praktijken te beschermen.

Dit zal in de toekomst alleen maar verder toenemen, aldus CipherTrace. Dat zal weer als gevolg hebben dat bedrijven binnen de crypto industrie, zoals bijvoorbeeld exchanges, zich steeds nauwer aan de regeltjes moeten gaan houden. Doen zij dat niet dan kunnen zij in de problemen komen, naarmate financiële toezichthouders meer invloed binnen de wereld van crypto verkrijgen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie