Ivo Melchers Ivo Melchers
08/06/2023 08:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/06/2023 08:00

Cardano Foundation vuurt terug naar SEC: ‘’ADA is geen effect’’

cardano-ada-logo
Cardano nieuws

Foto: Shutterstock/Maurice NORBERT

Het oorlogspad vanuit de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is deze week tot een hoger niveau getild. Terwijl de toezichthouder zowel Binance als Coinbase voor de rechter sleept, neemt de kritiek binnen de crypto community ten aanzien van het beleid van de SEC fors toe. Bovendien heeft de SEC 61 cryptomunten als securities, ofwel effecten, bestempeld onder de Amerikaanse financiële wetgeving. Cardano (ADA) is onderdeel van deze lijst en de Cardano Foundation heeft inmiddels gereageerd op de beschuldiging.

Moeilijke tijden voor cardano-bezitters: ruime meerderheid op verlies
  • cardano-ada-logo
    Cardano nieuws

Is ADA een effect?

De Cardano Foundation is de organisatie die toezicht houdt op de ontwikkeling van de populaire layer-1 blockchain. Om precies te zijn heeft de CEO van deze organisatie, Frederik Gregaard, de onenigheid van de Cardano Foundation kenbaar gemaakt:

‘’De Cardano Foundation is het niet eens met de recente kwalificatie van ADA als een effect onder de Amerikaanse wet. We kijken uit naar de voortdurende samenwerking met regelgevers en beleidsmakers om juridische duidelijkheid en zekerheid over deze zaken te bereiken.’’

De term ‘effect’ is inmiddels veelvuldig aan bod gekomen in het crypto nieuws, maar wellicht is niet iedereen helemaal bekend met het begrip. De term komt uit de financiële wet- en regelgeving en betekent dat er sprake is van een financieel instrument met een zekere winstverwachting.

De slepende en bekende rechtszaak tussen Ripple en de SEC heeft bijvoorbeeld betrekking op het vraagstuk of XRP gecategoriseerd kan worden als effect. Nu richt de financiële waakhond zijn pijlen echter op veel meer cryptocurrencies wat grote gevolgen voor de markt teweeg kan brengen. Effecten mogen namelijk niet zonder de juiste vergunningen verkocht worden.

Naast cardano worden andere cryptocurrencies als solana (SOL), build ’n build (BNB), Binance USD (BUSD), polygon (MATIC), the sandbox (SAND), decentraland (MANA), axie infinity (AXS) en coti (COTI) ook als effect bestempeld door de SEC.

Cardano oprichter reageert optimistisch

Onlangs kon je ook al lezen dat Charles Hoskinson, de oprichter van Cardano, had gereageerd op de aanklacht van Binance. Hij gaf aan dat de aanklacht een ‘’politieke en filosofische aanval is op het bestaan van crypto en waar ze voor staan’’. Ondanks de aanklacht blijft hij optimistisch over de toekomst van de crypto-industrie.

Het feit dat de SEC nu achter veel verschillende cryptocurrencies aangaat om ze als effecten te labelen is volgens Hoskinson het perfecte moment om als sector de handen ineen te slaan en bij elkaar te komen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie